annonse

NTB

Det egyptiske politiets og sikkerhetstjenestens bruk av tortur er så omfattende at den kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten, slår Human Rights Watch fast.

Vanlig politi og sikkerhetstjenesten bruker rutinemessig tortur mot politiske fanger. Torturen består av slag, elektrosjokk, belastende kroppsstillinger og noen ganger voldtekt, heter det i en rapport som menneskerettsorganisasjonen la fram onsdag.

annonse

Over 63 sider beskriver HRW utstrakt og systematisk bruk av tortur under president Abdel Fattah al-Sisi.

– Påtalemyndigheten overser klager fra pågrepne om mishandling og truer dem noen ganger med tortur, noe som skaper en atmosfære med nærmest fullstendig straffløshet, står det i rapporten.

– President al-Sisi har i realiteten gitt politiet og sikkerhetsstyrken grønt lys til å bruke tortur når det måtte passe dem. Straffefrihet for systematisk bruk av tortur har fratatt borgerne håp om rettferdighet, sier HRWs visedirektør for Midtøsten, Joe Stork.
Langvarig problem

Rapporten dokumenterer hvordan sikkerhetsstyrkene bruker tortur til å tvinge mistenkte til å tilstå eller avsløre informasjon, eller til å straffe dem.

Anklager om tortur har vært omfattende siden daværende forsvarsminister al-Sisi avsatte den tidligere folkevalgte presidenten Mohamed Mursi i 2013. Det var starten på et omfattende inngrep i grunnleggende rettigheter, står det i rapporten.

Men tortur har lenge utgjort det HRW kaller en endemi som bidro til at president Hosni Mubarak ble avsatt etter nesten 30 år ved makten i opprøret i 2011.
Systematisk

Human Rights Watch har intervjuet 19 tidligere fanger og familien til en 20. fange som ble torturert mellom 2014 og 2016, samt forsvarsadvokater og menneskerettsadvokater. HRW har også basert rapporten på flere titall rapporter utarbeidet av egyptiske menneskerettighetsgrupper og medier.

HRW har dokumentert nærmest identiske torturteknikker gjennom flere år ved politistasjoner og sikkerhetsstyrkenes kontorer over hele landet.

Siden kuppet i 2013 har trolig minst 60.000 personer blitt pågrepet og siktet, og flere hundre har vært forsvunnet i flere måneder før de har dukket opp igjen. Flere hundre har blitt dømt til døden og tusenvis av sivile har blitt stilt for militære domstoler.

Myndighetene i Egypt har bygget minst 19 nye fengsler for å kunne holde tritt med denne utviklingen.
FN-granskinger

HRW dokumenterte tortur i regi av myndighetene første gang i 1992. Egypt er det første landet som har vært gjenstand for to granskinger i FNs torturkomité.

HRW anbefaler at justisdepartementet får ansvar for å opprette en uavhengig spesialgransker som skal inspisere fengsler, som skal etterforske og rettsforfølge overgrep begått av sikkerhetsstyrkene, og som skal publisere sine funn.

Hvis dette ikke blir gjort, bør FNs medlemsland starte etterforskning og rettsforfølge tjenestemenn som mistenkes for å ha begått, beordret eller deltatt i tortur. FNs torturkomité bør åpne egen gransking, anbefaler HRW.

– Straffløshet for tortur som har påført stor skade på hundrevis av egyptere dannet grunnlag for opprøret i 2011. Å tillate at sikkerhetsstyrkene gjennomfører denne avskyelige kriminaliteten er invitasjon til nytt opprør, advarer HRW.

(©NTB)
[email protected]

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]