FILE - In this May 24, 2017, file photo. U.S. President Donald Trump stands with Pope Francis during a meeting at the Vatican. Some evangelical supporters of Trump are seeking a meeting with Pope Francis over a recent critical article in a Vatican-approved journal. A leader of Trump’s evangelical advisory board said they were responding to the journal article published last month that accused some American Catholics of forming a political alliance of "hate” with evangelicals who back the president. The article was written by two of the pope’s close confidants in a journal that is vetted by the Vatican Secretariat of State. (AP Photo/Evan Vucci, Pool, File)
annonse
annonse

NTB-AP

Hvite kristne amerikanere er nå i mindretall i USA, viser en undersøkelse fra Public Religion Research Institute.

I løpet av de siste 40 årene har andelen falt betraktelig. Den gang utgjorde hvite kristne 80 prosent av USAs befolkning. Nå er det 43 prosent av amerikanerne som oppgir at de er hvite og kristne.

annonse

Men andelen kristne totalt sett utgjør fortsatt flertall i USA med rundt 70 prosent av befolkningen. Innvandring har bidratt til å endre dette bildet, samt en økende andel mennesker som ikke lenger deltar i organiserte religiøse aktiviteter.

Andelen protestanter har falt fra 18 til 13 prosent de siste ti årene, og andelen hvite katolikker har falt fra 16 til 11 prosent, mens andelen latinamerikanske katolikker har økt. 17 prosent av amerikanerne regner seg nå som hvite evangelisk kristne, sammenlignet med rundt 23 prosent for ti år siden.

Hvite evangelisk kristne utgjør en av de sterkeste tilhengerne av president Donald Trump. 80 prosent av dem stemte på Trump i fjorårets presidentvalg.

Undersøkelsen viser også at mer enn en tredel av alle republikanske velgere oppgir at de er hvite evangelisk kristne, og nesten tre firedeler identifiserer seg som hvite kristne. Blant demokratiske velgere har kristne blitt en minoritet, fra 47 prosent for ti år siden til 29 prosent nå. 40 prosent av demokratiske velgere sier de ikke tilhører noen religion.

annonse

Undersøkelsen omfatter mer enn 100.000 mennesker og ble gjennomført mellom januar i fjor og januar i år. Feilmarginen er på 0,4 prosentpoeng.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon