NTB

annonse

NATO får sende tre eksperter til den store russiske militærøvelsen som starter neste uke. Ikke nok, mener NATO-sjef Jens Stoltenberg.

NATO vil følge nøye med på militærøvelsen, sa NATOs generalsekretær da han besøkte Estlands statsminister Jüri Ratas i Tallinn onsdag.

– Vi sender tre eksperter til øvelsen etter invitasjon fra Russland og Hviterussland, men disse invitasjonene lever ikke opp til den åpenheten OSSE krever, sa Stoltenberg da de to møtte pressen sammen.

Observatører skal få informasjon om øvelsen, de få snakke med individuelle soldater, og de skal få overflyginger, påpekte Stoltenberg. Dette er nedfelt i Wien-dokumentet, en avtale mellom medlemslandene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Stoltenberg mener Russland ikke lever opp til sine forpliktelser.

– Selv om vi er spesielt invitert til besøksdager både i Hviterussland og i Russland, er vi ikke invitert til å ta del i en slik form for observasjon som er nedfelt i Wien-dokumentet, sa han.

Den russiske militærøvelsen har fått navnet Zapad 2017. Vestlige land har sett med bekymring på øvelsen, som de frykter skal bli langt større enn Russland har varslet på forhånd.

(©NTB)
[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.