annonse

NTB-DPA

EUs nye strategi for å hindre migranter i å nå Europa gjør at de blir utsatt for voldtekt, tortur og slaveri, ifølge Leger Uten Grenser (MSF).

– Blindet av et ensporet mål om å holde folk utenfor Europa, bidrar europeisk finansiering til å hindre båter i å forlate libyske farvann. Men denne politikken gir også næring til et kriminelt system med overgrep, sier MSFs internasjonale president, Joanne Liu.

annonse

MSF offentliggjorde torsdag et åpent brev til EU-ledere etter at Liu har besøkt flere fangeleirer for migranter i Libya.

– Menn fortalte oss hvordan de blir tvunget til å løpe nakne i flokk i fengselsgården inntil de segnet om av utmattelse. Kvinner blir voldtatt, hvorpå de må ringe hjem til familien og be om penger for å bli satt fri, sier Liu.

Italienske myndigheter inngikk for få uker siden en rekke avtaler med den libyske kystvakten i et forsøk på å hindre migranter i å ta seg til Italia ved å krysse Middelhavet. Avtalene ble inngått med støtte fra EU.

I august ankom rundt 3.900 migranter Italia, noe som var mindre enn en femdel av antallet som ankom i august i fjor.

MSF har samlet en rekke vitnesbyrd fra migranter som har overlevd fangeleirene i Libya, eller som fortsatt sitter fanget.

– Jeg var på en celle i seks dager sammen med andre kvinner. Noen døde fordi de ikke ga oss mat eller vann. Likene ble liggende blant oss på cellen i fire dager, sier en 20 år gammel kvinne fra Gambia.

annonse

Italias innenriksminister Marco Minniti, som har vært pådriver for at den libyske kystvakten skal stanse migrantbåter, har uttalt at det er en «personlig besettelse» for ham å bedre levekårene for migranter i Libya, først og fremst ved å sørge for at det er mer FN-personell til stede i det nordafrikanske landet.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.