Orkanen Irma raser gjennom Karibia – minst sju døde

(AP Photo/Tatiana Fernandez)

NTB-AFP-AP

Minst sju personer mistet livet da orkanen Irma raste over de karibiske øyene St. Martin og Barbuda natt til torsdag.

Irma er den kraftigste orkanen som noen gang er registrert i Atlanterhavet. Natt til torsdag rammet den øyene St. Martin og Barbuda hardest. Minst sju er meldt døde.

På øya St. Martin er seks bekreftet døde.

– Dette er ikke et endelig tall, langt ifra. Dessverre frykter vi et større omfang, sa prefekt Eric Maire i den franske regionen Guadeloupe – en øygruppe i Karibia.

St. Martin er delt i to mellom Frankrike og Nederland. Øya St. Martin er på 88 kvadratkilometer, og 95 prosent av den franske delen er rammet.

– Situasjonen på St. Martin og St. Barts er dramatisk. Det er ikke noe drikkevann eller strøm, offentlige bygninger kan ikke brukes og hus er ødelagt, sa Maire.

Store ødeleggelser

Sent onsdag kveld norsk tid ble en person bekreftet død av regjeringen i Antigua og Barbuda.

På øya Barbuda er omkring 95 prosent av bygningene ødelagt, antar statsminister Gaston Browne i Antigua og Barbuda.

– Etter å ha sett området fra lufta, vil jeg si at om lag 95 prosent av eiendommene er skadd på en eller annen måte, sier Browne i et intervju med den lokale kringkasteren ABS.

Det er grunn til å anta at dødstallet vil stige etter hvert som Irma fortsetter sin ferd over de mange øyene i den nordlige delen av Karibia. Situasjonen er uoversiktlig fordi strømnett og teleforbindelser ligger nede.

Puerto Rico hardt rammet

Ved midnatt var orkanens øye ved nordsiden av Puerto Rico og beveget seg nordvest i en hastighet på 26 kilometer i timen.

Omkring halve Puerto Rico er uten strøm, og nesten 50.000 mennesker er uten vann, ifølge lokale myndigheter. Nasjonalgarden har åpnet tilfluktsrom som har plass til 62.000 mennesker.

USAs nasjonale meteorologiske institutt hevder Puerto Rico ikke har opplevd en orkan så sterk siden orkanen San Felipe i 1928. Da døde totalt 2.748 mennesker i Guadelope, Puerto Rico og i Florida.

Mot Florida

Irma er oppgradert til kategori 5 og har vindkast opp mot 100 meter i sekundet. Til nå har den fulgt sin antatte bane.

Torsdag er det ventet at orkanen vil nå Den dominikanske republikk i nord og Haiti. Deretter vil den passere Cubas Østkyst før kursen fortsetter mot Florida. Der er det erklært unntakstilstand, og delstaten venter at orkanen vil ramme fredag kveld lokal tid.

Orkaner får energi fra varmt havvann, og Irma befinner seg over havområder som er 1,8 grader varmere enn normalt.

Klimaforskere har lenge advart om at de kraftigste orkanene og tyfonene kan bli enda kraftigere etter hvert som gjennomsnittstemperaturen på jorda stiger.

(©NTB)

uvakt@ntb.no


Publisert: sep 7, 2017 @ 12:42 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Geir Isaksen

Kommentator

Latest posts by Geir Isaksen (see all)

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.