Families gather at a shelter in a local church during the evening before the arrival of Hurricane Irma in Las Terrenas, Dominican Republic, Wednesday, Sept. 6, 2017. Dominicans wait for the arrival of Hurricane Irma after it lashed Puerto Rico with heavy rain and powerful winds, leaving nearly 900,000 people without power as authorities struggled to get aid to small Caribbean islands already devastated by the historic storm. (AP Photo/Tatiana Fernandez)
annonse
annonse

NTB-AFP-AP

Minst sju personer mistet livet da orkanen Irma raste over de karibiske øyene St. Martin og Barbuda natt til torsdag.

Irma er den kraftigste orkanen som noen gang er registrert i Atlanterhavet. Natt til torsdag rammet den øyene St. Martin og Barbuda hardest. Minst sju er meldt døde.

annonse

På øya St. Martin er seks bekreftet døde.

– Dette er ikke et endelig tall, langt ifra. Dessverre frykter vi et større omfang, sa prefekt Eric Maire i den franske regionen Guadeloupe – en øygruppe i Karibia.

St. Martin er delt i to mellom Frankrike og Nederland. Øya St. Martin er på 88 kvadratkilometer, og 95 prosent av den franske delen er rammet.

annonse

– Situasjonen på St. Martin og St. Barts er dramatisk. Det er ikke noe drikkevann eller strøm, offentlige bygninger kan ikke brukes og hus er ødelagt, sa Maire.

Store ødeleggelser

Sent onsdag kveld norsk tid ble en person bekreftet død av regjeringen i Antigua og Barbuda.

På øya Barbuda er omkring 95 prosent av bygningene ødelagt, antar statsminister Gaston Browne i Antigua og Barbuda.

– Etter å ha sett området fra lufta, vil jeg si at om lag 95 prosent av eiendommene er skadd på en eller annen måte, sier Browne i et intervju med den lokale kringkasteren ABS.

Det er grunn til å anta at dødstallet vil stige etter hvert som Irma fortsetter sin ferd over de mange øyene i den nordlige delen av Karibia. Situasjonen er uoversiktlig fordi strømnett og teleforbindelser ligger nede.

Puerto Rico hardt rammet

Ved midnatt var orkanens øye ved nordsiden av Puerto Rico og beveget seg nordvest i en hastighet på 26 kilometer i timen.

Omkring halve Puerto Rico er uten strøm, og nesten 50.000 mennesker er uten vann, ifølge lokale myndigheter. Nasjonalgarden har åpnet tilfluktsrom som har plass til 62.000 mennesker.

USAs nasjonale meteorologiske institutt hevder Puerto Rico ikke har opplevd en orkan så sterk siden orkanen San Felipe i 1928. Da døde totalt 2.748 mennesker i Guadelope, Puerto Rico og i Florida.

annonse
Mot Florida

Irma er oppgradert til kategori 5 og har vindkast opp mot 100 meter i sekundet. Til nå har den fulgt sin antatte bane.

Torsdag er det ventet at orkanen vil nå Den dominikanske republikk i nord og Haiti. Deretter vil den passere Cubas Østkyst før kursen fortsetter mot Florida. Der er det erklært unntakstilstand, og delstaten venter at orkanen vil ramme fredag kveld lokal tid.

Orkaner får energi fra varmt havvann, og Irma befinner seg over havområder som er 1,8 grader varmere enn normalt.

Klimaforskere har lenge advart om at de kraftigste orkanene og tyfonene kan bli enda kraftigere etter hvert som gjennomsnittstemperaturen på jorda stiger.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon