Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix / TT
annonse
annonse

Jeg har i mange år hatt mine tanker om at vi trenger en ny og annerledes politikk for asylsøkere og flyktninger. Ingen av partiene har en fornuftig politikk på området, heller ikke aktørene på begge sider i den offentlige debatten.

Flyktninger og asylsøkere er i liten grad samme gruppe. Bare et mindretall av de som kommer som asylsøkere til Norge er reelle flyktninger. Det samme gjelder de som kommer til Hellas, Italia og Spania med båt. Det er forståelig at folk ønsker seg vekk fra fattigdom, nød og sult. Men økonomiske grunner regnes ikke med i slike statistikker.

De fleste reelle flyktningene kommer aldri til Europa. I følge FN er det 17 millioner flyktninger i FNs leire og i tillegg minst 30 millioner internt fordrevne i krigsherjede land. Mange har vært i slike leirer i flere år. Det er disse vi bør prioritere å hjelpe. Mange kan hjelpes lokalt, men en god del trenger avansert medisinsk hjelp som de ikke kan få så mange andre steder enn i Norge.

annonse

Vi har erfaring for at vi klarer fint klarer å ta imot 20 000 flyktninger i året i Norge. For mange lokalsamfunn i Norge er de en berikelse. De sørger for arbeidsplasser, de sørger for at det er nok barn til at skoler ikke må nedlegges. Og de minner oss om norske verdier som er i ferd med å gå tapt i ei tid med egoisme, og etter 70 års enorm påvirkning fra England og USA, som f. eks det å ha respekt for og å ta godt vare på de gamle.

Fordelene med å konsentrere oss om kvoteflyktninger heller enn asylsøkere er mange. Vi velger selv ut hvem vi vil ta imot, og kan kontrollere at vi får mangfold etnisk og religiøst. Da blir integreringen mye enklere. Vi unngår rettssaker og kan starte integreringen fra dag 1. Vi unngår at de som kommer er avhengige av menneskesmuglere med tilknytning til narkotika, prostitusjon og terrorisme.

SV og Krf går lengst i naivitet i flyktningpolitikken. Men ærlig talt, det er ikke særlig humant det de partiene står for. Tvert imot, det er grusomt at folk skal sette livet på spill gjennom ørkenen i Sahara og i små båter over Middelhavet. At de skal betale minst 50 000 kr til menneskesmuglere og risikere å bli slaver i Libya eller på bordeller i Europa.

annonse

På den annen side, egoismen til Frp, Høyre og Ap er minst like ille. De snakker om å hjelpe flyktningene der de er, men de gjør jo ikke det heller. Det er de partiene som er mest imot å hjelpe flyktninger lokalt der de er. Og de sørger for at Norge deltar aktivt i kriger som tvinger stadig nye mennesker på flukt.

Asylpolitikken bør være streng. Halvparten av verdens befolkning har gode humanitære grunner til å ønske seg til Norge. Vi bør sørge for at humanitære grunner ikke tillegges større vekt om de er kommet til Norge enn om de søker fra hjemlandet. Da stopper vi menneskesmuglingen.

Til slutt, det er mitt syn at flyktninger i utgangspunktet kun skal få midlertidig opphold. Ikke fordi de er et stort problem her i Norge, men fordi de fattige landene de kommer fra trenger dem når de trygt kan returnere. Det er snart 10 år siden jeg leste at det er flere leger fra Malawi i Birmingham by enn i hele Malawi. Slik kan det ikke fortsette. En konsekvens av dette er at jeg syns vi skal droppe kravet om at de lærer seg norsk. Det er viktigere at de lærer engelsk. De aller fleste nordmenn i dag forstår godt engelsk, og engelsk vil flyktningene ha nytte av uansett.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon