FILE - In this May 9, 2011 file photo, EU flags fly outside the European Commission headquarters in Brussels. Kathy Brison of the Belgian food safety agency said Sunday Aug. 6, 2017, that Belgian food safety authorities began investigating possible pesticide contamination in eggs in early June, several weeks before the public was made aware of a food safety scare now affecting several European countries. (AP Photo/Yves Logghe, FILE)
annonse
EUs utenriksministre vil ha dialog med Tyrkia og avviser Tysklands konfrontasjonslinje.

Selv om den tyske regjering fredag gjentok målsettingen om å fryse forholdet til Tyrkia, eventuelt også avslutte medlemskapsforhandlingene, går resten av unionen inn for å holde dialogen åpen.

– Tyrkerne har vært gjennom en svært vanskelig tid. Vi må ikke drive Tyrkia vekk. Det er et strategisk viktig land for oss, sa Storbritannias utenriksminister Boris Johnson på et utenriksministermøte i Tallinn i Estland.

Både Tysklands statsminister Angela Merkel og hennes utfordrer, sosialdemokratenes Martin Schulz, sa så sent som søndag at forhandlingene om medlemskap bør avsluttes for Tyrkias vedkommende.

AFP PHOTO / dpa / Swen Pförtner / Germany OUT
annonse

Merkels talsmann sier at hun vil ta opp spørsmålet under EUs toppmøte i oktober.

Johnsons uttalelser ble støttet av den irske utenriksminister Simon Coveney. Han understreket behovet for dialog og sa at utsikten til at Tyrkia en dag kan bli medlem, må opprettholdes.

– Mye har endret seg i Tyrkia i de siste 12 månedene, og vi skal ikke late som om det ikke har skjedd. Det betyr imidlertid ikke at vi skal oppgi tanken om å holde dialogen gående, sa den irske utenriksministeren.

Den tyrkiske EU-minister Omer Celik sa fredag at Tysklands holdning til Tyrkia drives en ren egeninteresse og at EU blir brukt som en brikke i det tyske spillet. Celik sa at Tyrkia sågar var innstilt på å utvide samtalene til også å inkludere spørsmål som grunnleggende rettigheter og et uavhengig rettsvesen.

(©NTB)

 

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]