Palm trees sway in the wind prior to the arrival of the Hurricane Irma in Caibarien, Cuba, September 8, 2017. REUTERS/Alexandre Meneghini TPX IMAGES OF THE DAY
annonse

Irma er igjen oppgradert til kategori 5 – den kraftigste orkankategorien. 5,6 millioner mennesker er oppfordret til å forlate Florida før orkanen når land.

Over en firedel av delstatens befolkning har fått beskjed om å forlate delstaten, ifølge nyhetsbyrået AP. Tallet inkluderer den sørlige delen av staten, samt dem som bor i innlandet i hus av lavere standard. Florida er den tredje største delstaten i USA med nesten 21 millioner innbyggere.

Det er ventet at orkanen vil nå Florida Keys, 25 kilometer sør for Miami søndag morgen lokal tid.

annonse

Det nasjonale orkansenteret (NHC) har brukt sterke ord i sine advarsler.

– Denne orkanen vil drepe deg om du ikke kommer deg ut av veien for den, sa NHCs talsmann Dennis Feltgen.

– Alle kommer til å merke denne, la han til.

– Se på størrelsen på denne stormen. Den er diger. Den er bredere enn hele delstaten vår, sa guvernør Rick Scott torsdag og tryglet folk om ikke å ignorere advarslene.

Minst 20 omkommet

Irma har allerede satt flere rekorder på sin dødbringende ferd fra Atlanterhavet og inn over øyene i Karibia. Den har forårsaket ekstreme vindstyrker på minst 82 meter per sekund over en lengre periode enn noe annet uvær som har vært målt med satellitt.

Flere mindre øyer i Karibia er fullstendig rasert, og til sammen er minst 20 mennesker omkommet. Det fryktes at dødstallet vil fortsette å stige.

– Dette kan lett vise seg å bli det dyreste uværet i amerikansk historie. Og det sier en del når du tar i betraktning hva som skjedde for to uker siden, sa orkanforskeren Brian McNoldy torsdag.

Flere orkaner

Uværet har fortsatt kurs rett mot Miami.
Samtidig er to nye orkaner på gang. I Mexicogolfen er Katia oppgradert til kategori 2 og ventes å treffe Mexico om få dager, mens Jose er blitt en svært farlig kategori 4-orkan ute i Atlanterhavet.

Beregningene tyder på at Jose går flere hundre kilometer nordøst for De små Antiller, men den vil likevel føre til store nedbørsmengder og kraftig vind på øyer som Barbuda og Saint Martin, som ligger i ruiner etter Irma.

NTB-AP

(©NTB)

Annonser
  •  
  •  
  •  
   

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]