Kr.F-leder Knut Arild Hareide e avgir sin stemme på Disen skole.
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

KrF og Ap har hatt den svakeste valgkampen, mener tidligere politiske topprådgivere. SV og Fremskrittspartiet utropes som valgkampens vinnere.

– KrF er taperen i denne valgkampen. Partiet har ikke lyktes med å få fram egne saker, sier Guri Størvold i analyse- og rådgivningsselskapet Zynk til NTB.

Den tidligere Sp-rådgiveren mener KrF har drevet dobbeltkommunikasjon ved å avvise et samarbeid med Frp, samtidig som partiet støtter en regjering der Frp inngår.

– Knut Arild Hareide har lenge hatt en tøff jobb i spagaten mellom dem som ønsker fortsatt borgerlig samarbeid og dem som heller ønsker tettere samarbeid med Ap og Sp, sier hun.
Vanskelig jobb

Tidligere Ap-rådgiver Sindre Beyer i Try er enig i at KrF har levert en svak valgkamp, i likhet med Venstre. I tillegg peker han på eget parti.

– Selv om noe av nedgangen kan ha blitt hentet inn de siste dagene, vil Ap sikkert selv oppsummere valgkampen med å slå fast at det ikke gikk som det skulle. Det er vanskelig å finne én enkelt årsak til hvorfor, sier han.

Roger Sandum, som i mange år var rådgiver for SV-leder Kristin Halvorsen, er enig i at Ap kom skjevt ut. Han mener partiet ikke traff med virkelighetsbeskrivelsen sin og framsto som uklare. At Støre har levert gode debatter gjør likevel at han ender med å peke på KrF som valgkampens taper.

– KrF har vært høyst uklare på spørsmål om regjeringskonstellasjon og har slitt med sin del av ansvaret for at Frp er i regjering. Hareide har framstått som usikker i debattene og har ikke klart å ta eierskap til viktige verdisaker, sier Sandum.
– Lite synlige

Også tidligere Frp-rådgiver André Kolve mener Venstre og KrF har gjort en svak valgkamp.

– Partilederne har vært lite synlige, og når de har vært i mediene har det i stor grad oppstått en debatt i etterkant knyttet til forvirring og uklarhet rundt budskap og standpunkt, sier Kolve, som nå er seniorrådgiver i Gambit Hill Knowlton Strategies.

Sjefredaktør Åshild Mathisen i Vårt Land var rådgiver da Knut Arild Hareide var miljøvernminister. Hun mener KrF og Ap ikke har klart å utnytte velgernes interesse for verdier og ideologi.

– Norske og kristne verdier er blitt et tema i valgkampen, men KrF har ikke maktet å svare på dette. Heller ikke Ap har klart å løfte den ideologiske samtalen, sier hun.
SV på topp

Tidligere søndag ble Audun Lysbakken og SV utropt til valgkampens vinner av Kampanjes valgkampjury.

– Partiet har tatt klærne til Arbeiderpartiet og fylt det store rommet som åpnet seg på venstresiden da Ap flørtet med KrF, heter det i jurybegrunnelsen.

Også blant eksrådgiverne NTB har snakket med, trekkes SV fram som valgvinner. Soleklart, ifølge Størvold.

– SV har gått fra å være nærmest avskrevet som parti til å stå fram som et tydelig politisk alternativ med en partileder i storform, sier den tidligere Sp-toppen, som mener SV har reist seg som en fugl føniks fra asken.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Rådgiverne peker også på at Senterpartiet ligger an til å gjøre et godt valg, men viser til at framgangen i hovedsak kom før sommeren og at medvinden nå synes å ha avtatt noe.

Åshild Mathisen i Vårt Land mener Frp, Rødt og MDG har utmerket seg positivt i tillegg til SV. Beyer og Kolve peker også på Fremskrittspartiet.

– Uavhengig av hva man måtte mene om ordbruk og retorikk, har Frp klart kunststykket å få alle andre partier til å snakke om ett av sine fremste saksområder, sier Kolve.

FrP leder Siv Jensen avgir sin stemme på Kastellet skole søndag. Foto: Pernille Nielsen / NTB scanpix

NTB-Mats Rønning (©NTB)
[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]