Strong waves brought by Hurricane Irma hit the Malecon seawall in Havana, Cuba, late Saturday, Sept. 9, 2017. (AP Photo/Ramon Espinosa)
annonse
annonse

Tak ble flerret av, veier oversvømt og et lite museum lagt i ruiner, selv om orkanen Irma bare sneide langs nordkysten av Cuba.

Etter at stormens øye sent lørdag fortsatte bort fra Cuba, var myndighetene søndag i gang med å evaluere skadene etter det som var en svært sterk kategori 5-orkan da den fikk landkjenning natt til lørdag.

Myndighetene gjorde det klart at Irma kan ha forårsaket store skader på kjeden av små, lavtliggende øyer som Cayo Coco og Cayo Guillermo langs nordkysten, der det de siste årene er bygd en rekke hoteller og resorts for utenlandsk turisme.

annonse

Det er ikke kommet noen meldinger om dødsfall. Cuba har et effektivt system for å evakuere befolkningen når en orkan står for døra, og i dagene før Irma ble en million mennesker beordret bort fra utsatte områder, inkludert 10.000 turister som ble busset til hoteller innover på øya.

I timene før orkanen gikk soldater fra hus til hus i de små kystbyene for å tvinge folk til å reise. De fraktet dem bort med buss til tilfluktssentre, offentlige bygninger og skoler.

Havanna slapp unna det verste da orkanen satte kursen mot Florida Keys og passerte et godt stykke nord for byen. Men utkanten av orkanen førte med seg store bølger og stormflo som oversvømmet strandpromenaden Malecón og gater opp til 600 meter inn i byen. Sivilforsvaret sier at oversvømmelsene vil vare i 36 timer.

annonse

De første bildene fra øyene viser nedblåste strøm- og telefonmaster og skilt, veltede trær og store skader på hustak.

Et provinsmuseum ligger i ruiner, og 39 hus i innlandsbyen Camagüey har kollapset. I Caibarien, som ligger nærmere kysten, er områder av byen under vann.

Cuba har likevel trolig sluppet mye lettere unna en de små øyene lenger øst, som Saint Martin, Barbuda og St. Barts, som er nærmest fullstendig rasert.

NTB-AP (©NTB)
[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon