Strong waves brought by Hurricane Irma hit the Malecon seawall in Havana, Cuba, late Saturday, Sept. 9, 2017. (AP Photo/Ramon Espinosa)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tak ble flerret av, veier oversvømt og et lite museum lagt i ruiner, selv om orkanen Irma bare sneide langs nordkysten av Cuba.

Etter at stormens øye sent lørdag fortsatte bort fra Cuba, var myndighetene søndag i gang med å evaluere skadene etter det som var en svært sterk kategori 5-orkan da den fikk landkjenning natt til lørdag.

Myndighetene gjorde det klart at Irma kan ha forårsaket store skader på kjeden av små, lavtliggende øyer som Cayo Coco og Cayo Guillermo langs nordkysten, der det de siste årene er bygd en rekke hoteller og resorts for utenlandsk turisme.

Det er ikke kommet noen meldinger om dødsfall. Cuba har et effektivt system for å evakuere befolkningen når en orkan står for døra, og i dagene før Irma ble en million mennesker beordret bort fra utsatte områder, inkludert 10.000 turister som ble busset til hoteller innover på øya.

I timene før orkanen gikk soldater fra hus til hus i de små kystbyene for å tvinge folk til å reise. De fraktet dem bort med buss til tilfluktssentre, offentlige bygninger og skoler.

Havanna slapp unna det verste da orkanen satte kursen mot Florida Keys og passerte et godt stykke nord for byen. Men utkanten av orkanen førte med seg store bølger og stormflo som oversvømmet strandpromenaden Malecón og gater opp til 600 meter inn i byen. Sivilforsvaret sier at oversvømmelsene vil vare i 36 timer.

De første bildene fra øyene viser nedblåste strøm- og telefonmaster og skilt, veltede trær og store skader på hustak.

Et provinsmuseum ligger i ruiner, og 39 hus i innlandsbyen Camagüey har kollapset. I Caibarien, som ligger nærmere kysten, er områder av byen under vann.

Cuba har likevel trolig sluppet mye lettere unna en de små øyene lenger øst, som Saint Martin, Barbuda og St. Barts, som er nærmest fullstendig rasert.

NTB-AP (©NTB)
[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]