Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tyske velgere er blant de mest sentrumsorienterte i hele Europa. Det gjør valgkampen til en søvnig affære.

I en fersk meningsmåling fra tankesmia Bertelsmann Stiftung avsløres tyskerne som Europas kanskje kjedeligste velgere.

Eller som Bertelsmann sier det: en kilde til stabilitet i et urolig Europa.

Hele 80 prosent av tyskerne som har deltatt i undersøkelsen, definerer seg selv som sentrumsorienterte: 44 prosent ser på seg selv som sentrum-venstre, mens 36 prosent ser på seg selv som sentrum-høyre.

Tallene skiller seg klart fra land som Frankrike, Italia og Spania. Der trekker langt flere velgere ut på de politiske fløyene.
SPD i skvis

Ikke overraskende har storpartiene tatt konsekvensen. De fisker etter velgere i samme vann, forklarer Tyskland-ekspert Kate Hansen Bundt, som er generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomité.

– Det blir en kamp om stemmene i det politiske sentrum, og det tror jeg sosialdemokratene taper en del på, sier Bundt til NTB.

Sosialdemokratiske SPD sitter i dag i regjering med statsminister Angela Merkel og hennes kristenkonservative partiallianse, som består av Merkels eget parti CDU og det bayerske søsterpartiet CSU.

SPD hadde håpet på et oppsving med sin nye leder Martin Schulz, men ligger i dag dårlig an på gallupen før valget den 24. september.

Målingene gir Merkel en oppslutning på rundt 38 prosent, mot rundt 23 prosent for Schulz.
Schlafwahlkampf

Da Merkel og Schulz møttes til TV-duell forrige søndag, var det til tider vanskelig å få øye på de politiske forskjellene.

– De kaller det en «Schlafwahlkampf», en søvndyssende valgkamp, sier Bundt.

En del av forklaringen er at Tyskland går så det griner. Økonomien er god, arbeidsløsheten er lav, og Tyskland har et stort overskudd på handelsbalansen med utlandet.

Samtidig har Merkel brakt CDU nærmere sentrum, i tillegg til at hun har gjort flere av SPDs hjertesaker til sine egne.

– Det gjør at det blir veldig trangt for sosialdemokratene, og det er noe av det de sliter med, sier Bundt.
Misnøye selger ikke

Enklere blir det ikke av at velgere på venstresiden i Tyskland er ganske fornøyde.

I alt 57 prosent av de spurte i kategorien sentrum-venstre sier de er tilfreds med retningen landet beveger seg i. Blant dem som definerer seg som venstreorienterte, er andelen 52 prosent. I et slikt felt er det vanskelig å mobilisere velgere på grunnlag av misnøye, mener Elin Nesje Vestli, professor ved Høgskolen i Østfold.

– SPD verken klarer eller ønsker å profilere seg som et misnøyeparti. På venstresiden er det Die Linke som har gjort dette, men Die Linke har et begrenset nedslagsfelt, sier hun.

Vestli tror det i det hele tatt vil være vanskelig for andre partier å vinne fram.

– Jeg tror ikke det blir så veldig spennende i Tyskland før den dagen Merkel går av.
Kamp om tredjeplassen

I dag er det kampen om bronseplassen som løftes fram som det største spenningsmomentet i valget. Her er det fire som konkurrerer: venstreradikale Die Linke, miljøpartiet Grüne, liberale FDP og høyrepopulistiske AfD. Alle fire ligger omtrent likt på gallupen.

Blir ingen av dem store nok, kan en ny koalisjon mellom CDU og SPD bli eneste utvei etter valget.

– Jeg håper det ikke blir en ny storkoalisjon, sier Bundt.

– Det svekker juniorpartneren og styrker ytterfløyene, og demokratisk er det håpløst fordi du ikke får klare skillelinjer i politikken, sier hun.

(©NTB)
NTB-Johan Falnes [email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]