Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Det er ingen friksjonsfri glideferd som venter Erna Solberg (H) og regjeringen de neste fire årene. Analytiker Beate Nossum spår en dramatisk budsjetthøst.

– Vi kan tydelig fastslå at det ikke bare blir fire nye år, men fire annerledes år. Styringsgrunnlaget for regjeringen vil være mye skjørere, sier Beate Nossum, som er leder for rådgivningsbyrået Footprint og tidligere og politisk redaktør i Fædrelandsvennen.

Solbergs første store utfordring blir å snekre sammen en regjeringsplattform sammen med regjeringspartner Frp og støttepartiene KrF og Venstre. De to slikker sårene etter valgnedturen og har begge måttet betale en høy pris for å være støtteparti for norgeshistoriens blåeste regjering. Venstre går tilbake 0,9 prosentpoeng, mens KrF falt med hele 1,4 prosentpoeng og er nå mindre enn Venstre.
Venstre og KrF: Ulik strategi

Begge partiene har vært klare på at de ikke ønsker å fornye samarbeidsavtalen med regjeringen – og ingen av dem ønsker at Fremskrittspartiet skal fortsette i regjering. Men samtidig ser ikke KrF og Venstre lenger ut til å stå sammen, påpeker Nossum.

– Venstre har døra på gløtt for å gå i regjering, mens KrF har døra på gløtt for de rødgrønne. Splittelsen mellom KrF og Venstre blir spennende å følge videre, sier Nossum til NTB.

– Vi kan nok komme til å se konsekvensene av dette under budsjettforhandlingene i høst, tror hun.
Spår dramatikk om budsjett

Etter et heseblesende valg spår Nossum mer dramatikk når statsbudsjettet skal legges fram senere i høst. Hun minner om fjorårets budsjettforhandlinger, som nærmest utviklet seg til et bikkjeslagsmål.

– Hvis Erna og Siv har som ambisjon om å sitte hele fireårsperioden, må de strekke seg veldig langt. Det er klart at KrF og Venstre vil måtte få mye igjen, sier Nossum.

– Tror du regjeringen vil holde?

– Det er et veldig vanskelig spørsmål. Det ser ut til at de vil måtte stå slalåm i Stortinget. Men de har jo ikke så mange å kjøre slalåm med, konstaterer Nossum, som minner om at rødskjæret i det neste Stortinget vil bli langt skarpere enn i det forrige. Dermed kan regjeringen vente seg mer motstand.

– Blant annet er jo Rødt kommet inn. De er jo markeringskåte, sier Nossum.

NTB-Bibiana Piene (©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]