Det irakiske parlamentet stemmer for å nekte folkeavstemning om selvstendighet i irakisk-Kurdistan

United Nations Secretary General Antonio Guterres shakes hands with Iraq's Kurdistan region's President Masoud Barzani during his visit at Erbil International Airport, Iraq March 30, 2017. REUTERS/Azad Lashkari

I en avstemning i det irakiske parlamentet tirsdag 12 september, avviste irakiske lovgivere at irakisk-Kurdistan har rett til å holde en folkeavstemning om uavhengighet. Parlamentet godkjente også at statsminister Haider al-Abadi har rett til å gjøre alt i sin makt for å hindre den planlagte folkeavstemningen 25 september – inkludert militære tiltak.

Irakisk-kurdiske parlamentarikere skal ikke ha blitt konsultert eller informert om lovforslaget før det ble fremlagt. De boikottet avstemningen i parlamentet. Den kurdiske parlamentarikeren, Ashwaq Jaf, anklagde turkmenske parlamentarikere for å promotere og igangsette avstemningen. Han sa også at: “Beslutningen ikke vil nå forbi dørene til parlamentet” og at å sette denne saken på dagsordenen “bryter med parlamentets vedtekter.”

Bagdad har ved flere anledninger avvist Kurdistan-regionens planlagte uavhengighetsfolkeavstemming og sier den går mot landets grunnlov. Til tross for dette virker regionen fast bestemt på å holde folkeavstemningen som president Masoud Barzani gjentatte ganger har oppgitt i møter med lokale aktører og internasjonale delegater.

For mer info, se:

Rudaw. Iraqi parliament votes to reject Kurdistan referendum, 12 september 2017.

NB. Rudaw er affiliert med Kurdistan Demokratic Party (KDP) som er pro-selvstendighet.

 


Publisert: sep 12, 2017 @ 4:08 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.