Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hundretusenvis av mennesker demonstrerte i Katalonia på mandag for å vise sin støtte for uavhengighet fra Spania, tre uker før en planlagt folkeavstemning om katalansk selvstendighet. I følge arrangørene hadde en halv million mennesker meldt seg på å delta i hovedmarsjen i Barcelona, en indikasjon på styrke for pro-uavhengighetsfaksjonen i regionen i forkant av den planlagte folkeavstemningen 1 oktober.

En langvarig konflikt mellom den uavhengige katalanske regjeringen og Madrid nådde kokepunktet i forrige uke da katalanske lovgivere vedtok en lov som ga et rettslig grunnlag for folkeavstemmingen: Hvis det katalanske folket stemmer ”Ja”, vil folkeavstemningen være juridisk bindende, og regionen vil ensidig kunne deklarere uavhengighet fra Spania innen 48 timer, uavhengig av valgdeltakelsen. Spanias rettsvesen har derimot fastslått at folkeavstemningen er ulovlig og i forrige uke ble loven suspendert. I følge Spanias forfatningsdomstol sier landets grunnlov at det bare er den spanske stat som har rett til å holde en folkeavstemning, og at Spania ikke kan deles.

Men den uavhengige katalanske regjeringen har lovet å presse på, uansett, og nevner at tusenvis av frivillige og hundrevis av borgermestere har tilbudt sin støtte for saken. Den hevder å ha et demokratisk mandat for å søke en bindende folkeavstemning om uavhengighet, basert på den universelle rett til selvbestemmelse.

Spanias regjering jobber nå på fulltid for å stoppe folkeavstemningen: Flere rettsaker mot pro-uavhengighet medlemmer i det katalanske parlamentet har blitt iverksatt. Brev til Katalonias 947 borgermestre med krav om å hindre folkeavstemningen har blitt sendt ut.

Men katalanerne virker standhaftige i sin sak: Rundt to tredjedeler av Katalonias borgermestere har sagt at de er villige til å tillate bruk av kommunale anlegg for å holde avstemningen på tross av spanske trusler. Noen av dem har til og med offentlig revet i stykker rettsordrer om potensielle juridiske konsekvenser foran et jublende publikum.

For mer info, se:

Financial Times. Hundreds of thousands gather to mark Catalan national day. 11 september 2017.

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]