Hundretusenvis samles for å markere Katalonias nasjonaldag

AFP PHOTO / LLUIS GENE

Hundretusenvis av mennesker demonstrerte i Katalonia på mandag for å vise sin støtte for uavhengighet fra Spania, tre uker før en planlagt folkeavstemning om katalansk selvstendighet. I følge arrangørene hadde en halv million mennesker meldt seg på å delta i hovedmarsjen i Barcelona, en indikasjon på styrke for pro-uavhengighetsfaksjonen i regionen i forkant av den planlagte folkeavstemningen 1 oktober.

En langvarig konflikt mellom den uavhengige katalanske regjeringen og Madrid nådde kokepunktet i forrige uke da katalanske lovgivere vedtok en lov som ga et rettslig grunnlag for folkeavstemmingen: Hvis det katalanske folket stemmer ”Ja”, vil folkeavstemningen være juridisk bindende, og regionen vil ensidig kunne deklarere uavhengighet fra Spania innen 48 timer, uavhengig av valgdeltakelsen. Spanias rettsvesen har derimot fastslått at folkeavstemningen er ulovlig og i forrige uke ble loven suspendert. I følge Spanias forfatningsdomstol sier landets grunnlov at det bare er den spanske stat som har rett til å holde en folkeavstemning, og at Spania ikke kan deles.

Men den uavhengige katalanske regjeringen har lovet å presse på, uansett, og nevner at tusenvis av frivillige og hundrevis av borgermestere har tilbudt sin støtte for saken. Den hevder å ha et demokratisk mandat for å søke en bindende folkeavstemning om uavhengighet, basert på den universelle rett til selvbestemmelse.

Spanias regjering jobber nå på fulltid for å stoppe folkeavstemningen: Flere rettsaker mot pro-uavhengighet medlemmer i det katalanske parlamentet har blitt iverksatt. Brev til Katalonias 947 borgermestre med krav om å hindre folkeavstemningen har blitt sendt ut.

Men katalanerne virker standhaftige i sin sak: Rundt to tredjedeler av Katalonias borgermestere har sagt at de er villige til å tillate bruk av kommunale anlegg for å holde avstemningen på tross av spanske trusler. Noen av dem har til og med offentlig revet i stykker rettsordrer om potensielle juridiske konsekvenser foran et jublende publikum.

For mer info, se:

Financial Times. Hundreds of thousands gather to mark Catalan national day. 11 september 2017.

 

ANNONSE:


Publisert: des 17, 2017 @ 11:33 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.