Illustrasjonsbilde. REUTERS/Umit Bektas TPX IMAGES OF THE DAY
annonse
annonse

En artikkel skrevet av Tolgay Demir, en ungdomsleder i Istanbulavdelingen til Tyrkias regjeringsparti AKP, har fått mye oppmerksomhet. Artikkelen ble publisert på organisasjonens hjemmesider og var titulert ”den flate jord teori”. I teksten argumenter Demir at frimurerne har lurt den moderne verden til å tro at jorden er rund. Han underbygger påstanden ved å skrive at NASAs fotografier tatt av jorden fra verdensrommet er falske og månelandingen var ikke noen annet enn en konspirasjon – alt dette for å støtte «myten» om at jorden er rund.

Demir argumenterer: “Det å presentere verden som en sfære, og presentere den som en av billioner av stjerner og planeter i universet, nedgraderer ​​mennesker, akkurat som evolusjonsteorien gjør. Takket være denne systemiske religionen kalt vitenskap, blir livet fratatt sin betydning. … Dette fører til at folk blir slaver av det kapitalistiske systemet. ”

Demir ble fort latterliggjort i media og på sosiale medier og artikkelen ble rask fjernet fra AKPs hjemmesider, men kontroversen en representativ for et større samfunnsproblem. At en ungdomsleder i AKP kan tro på en slik konspirasjon, signaliserer et kraftig ideologisk skifte i dagens Tyrkia. Alle mulige forskjellige konspirasjonsteorier får mer og mer plass i det offentlige rom, og større og større oppslutning blant befolkningen i landet. Dette vil ha alvorlige implikasjoner for nasjonens fremtid, skriver Mustafa Akyol for Al-Monitor.

annonse

For å mer info, se:
Al-Monitor. ‘Earth is flat,’ pro-Erdogan youth leader argues, 11 september 2017.

 

 

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon