STOCKHOLM, SVERIGE 20170408. Rikspolischefen Dan Eliasson under en pressträff i polishuset på lördagen. En kapad lastbil körde på ett stort antal personer på Drottninggatan vid 15-tiden på fredagen. Fyra personer dödades och 15 skadades. Polisen utreder händelsen som ett misstänkt terrordåd. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix

Ti menn som er mistenkte for en gruppevoldtekt mot en kvinne i 30-års alderen i Botkyrka i august 2016 ble ikke pågrepet før sommeren 2017, selv om flere av dem var identifiserte, melder den svensk avisen Metro.

I følge aktor Markus Hankkio, har politiet rett og slett hatt så mye annet å gjøre at de ikke har hatt ressurser til å etterforske voldtekten.

Voldtekten gikk for seg i timesvis, kvinnen anmeldte selv angrepet til politiet.
Kvinnens advokat, Elisabeth Massi Fritz, uttaler at det er snakk om en særdeles grov voldtekt, og beskriver saken som en av de vanskeligste voldtekssakene hun har støtt på i løpet av 26 år som advokat. Offeret er svært traumatisert.

Først i juni i år ble de første mistenkte arresterte, til tross for at politiet hadde sikret spor som kunne matches ved Nationellt forensiskt centrum (NFC).

I følge opplysninger avisen Metro har fått fra en kilde i etterforskningen, så kan opptil 20 personer ha deltatt i gruppevoldtekten, men politiet søker pr. nå ikke etter flere mistenkte.

Flere av de mistenkte er tidligere dømt for kriminalitet, men alle nekter for at voldtekten fant sted. De er mellom 18 og 24 år, og alle er dømt for kriminalitet tidligere,  bl.a. for narkotikaforbrytelser, vold, seksuell utnyttelse av barn, misshandel og vold mot tjenestemann.

Samtidig melder SVT Nyheter om at politiet ikke rekker å etterforske voldtekter fordi mordutredninger legger beslag på alle ressurser innen politiet.
Alt flere voldtektsanmeldelser i Sverige henlegges, selv når det finnes mistenkte,  fordi det finnes for få politifolk.

I følge SVT Nyheter har en etterforskning som gjelder en 12-årig jente som ble mistenkt voldtatt av en eldre gutt i Stenungsund, ikke kommet videre etter seks uker, til tross for at politiet har navnet på den mistenkte gutten.

Tidligere i år filmet to menn en voldtekt de utførte mot en kvinne og publiserte videoen på Snapchat i ettertid. Filmen ble sporet av en som så den, men tipseren hørte ikke fra politiet før etter to måneder, selv om de som utførte voldtekten var tydelig gjenkjennelige i filmen. Mennene ble etterhvert dømt.

Slik situasjonen er i dag, har vi ingen mulighet til å etterforske både mord og voldtekter, sier Torgny Söderberg, seksjonssjef for etterforskningsenheten i Stockholmspolitiet og legger til at det verste som kan skje er at allmennheten mister tilliten til rettsvesenet.

I følge Expressen er situasjonen innen det svenske politiet kritisk av flere grunner.
Politiet mangler ressurser og er underbemannet, de sliter med en dårlig omorganiseringsprosess og mange slutter fordi lønnen er lav.
I en artikkel i Svenska Dagbladet i september i fjor kritiserte politi-inspektør Lars Alvarsjö politikerne for å ikke forstå alvoret. Tilliten til Rikspolitisjef Dan Eliasson er brukt opp, sa Alvarsjö, og pekte på risikoen for at enda flere politifolk vil slutte i jobben.

 

Advertisements

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]