Oslo 20110118. Forlagssjef Anders Heger under debatten på Litteraturhuset i Oslo om Muhammed-karikaturene. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
annonse
annonse

Anders Heger,

jeg har ingen større helt enn din mor, Wanda Heger – den unge landsforviste jenten som gikk rundt i krigens Tyskland med en ryggsekk full av potetlomper som hun selv hadde bakt, og banket på porten til konsentrasjonsleirene. Om hun kunne få komme inn med matpakker til fangene?
De slapp henne utrolig nok inn.
I årene under krigen fikk hun utrettelig delt ut mat og medisiner og beskjeder til tusenvis av konsentrasjonsleirfanger både i beryktede Sachsenhausen og i andre leire.
Fordi hun klarte å kartlegge fangene, ble disse også reddet ut av leirene under de desperate massehenrettelsene og dødsmarsjene ved krigens slutt.

For et mot og for en uselviskhet!

Du stempler i din twitterpost, kollektivt alle dem som har stemt Venstre eller KrF – og dermed gitt sin støtte til den borgerlige folkevalgte regjeringen – og sier at hvis de “fremdeles kaller seg antirasister må de ta seg sammen.”
Med andre ord – en kan ikke kalles antirasist dersom en støtter den borgerlige regjeringen. Er det sånn å forstå? Fordi den borgerlige regjeringen ikke er antirasistisk? Og hva er den da?

Kan du ikke si det rett ut Anders Heger!?

annonse
Og hva mener du at de skal kalles, Anders Heger? Når de ikke kan kalles antirasister?
Hva er de du vil frem til?
Kan du ikke si det rett ut?
Og hva vil du si til meg – som ikke bare stemte KrF eller Venstre, men også direkte på den borgerlige folkevalgte regjeringen Høyre/Frp gjennom å gi min stemme til selve FrP? Arvefienden i bransjen siden 1973.
Partiet det tusles og tasles og tiskes og hviskes om i krinker og kroker i bransjen.
Og som fremdeles stolt kaller meg antirasist.
Hva vil du si til meg? At jeg også må ta meg sammen? At ikke jeg heller kan kalles antirasist?
Hva skal jeg kalles da?

Kan du ikke si det rett ut?

I boken sin “Hver fredag foran porten”, hvor hun forteller om livet i eksil i Tyskland under krigen, skriver Wanda Heger et etterord om nazismen og rasismen, rasehygienen, som hun fikk se ved selvsyn da hun gikk uforferdet rundt i konsentrasjonsleirene og så nazismen rett i hvitøyet.

At du som har hatt slike førstehåndskilder når det gjelder å forstå rasismen, nazismen, henrettelsene av homofile og jøder, og raseteoriene og hva de går ut på, kan omgås disse begrepene så slepphendt er helt ubegripelig.
At du kan bruke dem til å bakvaske en demokratisk valgt regjering – er helt ufattelig.
Hva slags regjering vil du ha istedet for en folkevalgt, Anders Heger?

Har du ikke lært noenting?

Nå skal jeg selv, som forfatter og illustratør, kanskje en gang stå foran porten – om det blir Aschehoug eller Gyldendal eller kanskje ditt eget forlag CappelenDamm, vet jeg ikke.
Og jeg vet ikke hva som venter en sånn som meg som ikke får lov å være antirasist.
annonse

I bransjen der dere kan alle ordene, men ingen kan si ting rett ut.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Men jeg vet at jeg skal prøve å være like modig som det Wanda Heger var.
Jeg skal våge å si ting rett ut og stå for den jeg er.
Hvis hun våget å gå inn i nazismens ormebol, så kan ikke jeg la meg skremme av bransjen der ingenting blir sagt rett ut, men folk stemples og bakvaskes med tisking og hvisking halvkvedede viser, blikk og nikk.
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon