Illustrasjonsbilde. REUTERS/Suhaib Salem
annonse
annonse

Indonesia er verdens største muslimske land og har en grunnlov som anerkjenner andre religioner og er kjent for å praktisere en moderat form for islam. Nasjonen har således lenge vært en stemme for moderasjon i den islamske verden. Landet er likevel ikke uten en minoritet av radikale elementer. Den siste tiden har øystaten sett fremveksten av grupper som preker intoleranse og vold mot andre lokale religiøse og etniske minoriteter – blant annet sjia og ahmadiyya muslimer.

Blant Indonesias mest innflytelsesrike islamske lærde er Yahya Cholil Staquf – en talsmann for en moderne og moderat islam. I et intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung sier han at vestlige politikere må stoppe å late som ekstremisme og terrorisme ikke har noe med islam å gjøre. Han utdyper: ”Det finnes et klart forhold mellom fundamentalisme, terrorisme og de grunnleggende forutsetningene i ortodoks islam. Så lenge vi mangler konsensus om denne saken, kan vi ikke bekjempe fundamentalistisk vold i islam. Radikale islamske grupper er ikke noe nytt. De har dukket opp igjen og igjen gjennom vår egen historie i Indonesia. Vesten må slutte å tilskrive diskusjoner om disse problemene som ’islamofobi.’ Eller vil folk beskylde meg – en islamsk lærd – for å være en islamofob også?”

Yahya nevner spesielt at ortodoks islam skiller mellom muslimer og ikke-muslimer og at dette skillet skaper fiendskap og segregering. Han fortsetter ved å si muslimer som holder dette synet ikke er i stand til å leve i fred og harmoni i de multikulturelle og multi-religiøse samfunnene i det 21. århundret – det fører ofte til at de lever isolert fra storsamfunnet.

annonse

Yahya legger mesteparten av skylden for utviklingen på Saudi Arabia og andre Gulf-stater som har brukt enorme menger penger for å spre sin ultra-konservative og intolerante versjon av islam verden rundt. Han sier at for å stoppe utviklingen må vesten presse Saudi Arabia for å stoppe denne oppførselen. Yahya legger til at han beundrer vestlige politikere for deres humanitære tankegods, men at vi lever i en tid hvor man må tenke og handle på realistisk måte.

 

Les mer:

annonse

Time. In Interview, Top Indonesian Muslim Scholar Says Stop Pretending That Orthodox Islam and Violence Aren’t Linked, 8 september 2017.

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon