Illustrasjonsbilde. REUTERS/Suhaib Salem
Del saken
  • 282
  •  
  •  

Indonesia er verdens største muslimske land og har en grunnlov som anerkjenner andre religioner og er kjent for å praktisere en moderat form for islam. Nasjonen har således lenge vært en stemme for moderasjon i den islamske verden. Landet er likevel ikke uten en minoritet av radikale elementer. Den siste tiden har øystaten sett fremveksten av grupper som preker intoleranse og vold mot andre lokale religiøse og etniske minoriteter – blant annet sjia og ahmadiyya muslimer.

Blant Indonesias mest innflytelsesrike islamske lærde er Yahya Cholil Staquf – en talsmann for en moderne og moderat islam. I et intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung sier han at vestlige politikere må stoppe å late som ekstremisme og terrorisme ikke har noe med islam å gjøre. Han utdyper: ”Det finnes et klart forhold mellom fundamentalisme, terrorisme og de grunnleggende forutsetningene i ortodoks islam. Så lenge vi mangler konsensus om denne saken, kan vi ikke bekjempe fundamentalistisk vold i islam. Radikale islamske grupper er ikke noe nytt. De har dukket opp igjen og igjen gjennom vår egen historie i Indonesia. Vesten må slutte å tilskrive diskusjoner om disse problemene som ’islamofobi.’ Eller vil folk beskylde meg – en islamsk lærd – for å være en islamofob også?”

Yahya nevner spesielt at ortodoks islam skiller mellom muslimer og ikke-muslimer og at dette skillet skaper fiendskap og segregering. Han fortsetter ved å si muslimer som holder dette synet ikke er i stand til å leve i fred og harmoni i de multikulturelle og multi-religiøse samfunnene i det 21. århundret – det fører ofte til at de lever isolert fra storsamfunnet.

Yahya legger mesteparten av skylden for utviklingen på Saudi Arabia og andre Gulf-stater som har brukt enorme menger penger for å spre sin ultra-konservative og intolerante versjon av islam verden rundt. Han sier at for å stoppe utviklingen må vesten presse Saudi Arabia for å stoppe denne oppførselen. Yahya legger til at han beundrer vestlige politikere for deres humanitære tankegods, men at vi lever i en tid hvor man må tenke og handle på realistisk måte.

 

Les mer:

Time. In Interview, Top Indonesian Muslim Scholar Says Stop Pretending That Orthodox Islam and Violence Aren’t Linked, 8 september 2017.

 

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  • 282
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]