Verden vil ikke være i stand til å tilstrekkelig fø seg selv om ti år

REUTERS/Barry Malone/Files

I følge gründer og administrerende direktør Sara Menker i Gro Intelligence, et firma som spesialiserer seg i på bruk av datateknologi innen landbruket, vil verden ha et underskudd på næringsinnhold i mat på 214 billioner kalorier i 2027.

Verdens befolkning er spådd til å nå 9,1 milliarder innen 2050, og i følge FNs mat – og landbruksorganisasjon (FAO) må verdens matproduksjon vokse med 70 % for å kunne holde følge med befolkningsveksten og tilstrekkelig fø alle mennesker på jorden. Tradisjonelt sett har konsensusen innen forskningen vært at 2050 er året hvor verden ikke lenger vil være i stand til å produsere nok mat til å fø sin befolkning – at etterspørselen blir større en tilbudet.

I følge Menker er denne projeksjonen problematisk ettersom den bare tar høyde for total vekt og ikke totalt næringsinnhold. Hun hevder at hvis man ser på verdien av næringsinnholdet i dagens matproduksjon i stedet, er situasjonen innen global matvaresikkerhet allerede mer prekær enn vi tror: “Hvorfor snakker vi om mat i form av vekt? Fordi det er lett. Men det vi bryr oss om i mat er næringsinnhold. Ikke alle matvarer er skapt like, selv om de veier det samme,” sier Menker.

Menker nevner spesielt befolkningsvekst – og økonomisk vekst i Kina, India og Afrika som viktige faktorer for utviklingen. Innen 2023 vil disse regionene tilsammen huse halvparten av verdens befolkning og vil bli nettoimportører av mat. Selv om de importerer all overskuddsproduksjon av mat fra Europa, Nord-Amerika og Sør-Amerika, vil det fortsatt ikke være nok næringsinnhold i maten for å dekke behovet. Hun spår derfor at verden mangler 214 billioner kalorier i 2027, noe som tilsvarer 379 milliarder Big Mac – mer enn McDonald’s har produsert under hele sin eksistens.

 

Les mer:

World Economic Forum. In 10 years, the world may not be able to feed itself, 12 september 2017.

 


Publisert: sep 15, 2017 @ 8:47 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.