FILE - In this July 31, 2017, file photo, national security adviser H.R. McMaster listens during the daily press briefing at the White House in Washington. A long-simmering dispute between two top White House aides has boiled into a public battle over the direction President Donald Trump’s foreign policy, as a cadre of conservatives groups are pushing for the ouster of McMaster.(AP Photo/Evan Vucci, File)

Etter Trump-administrasjonens løfte om å slå hardt ned på lekking av klassifisert informasjon, har presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver, H.R. McMaster, sendt ut et notat hvor han krever at amerikanske myndigheter tar grep. Notatet hevder at ”uautorisert avsløring” av både klassifisert og ”kontrollert uklassifisert” informasjon ”forårsaker skade på vår nasjon og ryster det amerikanske folks tillit.”

annonse

I notatet instruerer McMaster føderale myndigheter til å advare ansatte om farene og konsekvensene av å lekke selv uklassifisert informasjon. Han skriver at hvert eneste relevante føderale departement og byrå må holde et treningsprogram om konsekvensene av lekkasjer.  Videre kan påtalemyndighetene i stor grad utvide hva slags type lekkasjer som blir undersøkt og hvem som kan bli etterforsket. Notatet ble sendt til alle senior tjenestemenn i den føderale regjeringen – fra visepresidenten, til lederne for kabinettet, til formannen for de stabssjefene og til direktøren for fredskorpset. Det har blitt omtalt som en dramatisk oppskalering i ”krigen mot lekkasjer”.

I forrige måned sa den amerikanske justisministeren Jeff Sessions at det amerikanske justisdepartementet undersøkte en rekke lekkasjer, og at FBI hadde opprettet en egen enhet for å håndtere lekkasjer av klassifisert informasjon. «Vi vil ikke lenger tillate at anonyme kilder med sikkerhetsklareringer selger landet vårt,» sa han på en pressekonferanse i august. I et forsøk på å få bukt på problemet, har Sessions foreslått bruk av løgndetektor for å avsløre synderne i hvert fall en gang.

Trump administrasjonen har vært preget av lekkasjer på alle nivåer siden den kom til makten og dette har blitt en kilde til forlegenhet og offentlig kritikk mot presidenten.

 

Les mer:

BuzzFeed News. Trump Administration Launches Broad New Anti-Leak Program, 14 september 2017.

 

 

 

 

 

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.