Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Aftenpostens A-magasin denne uken har et lengre intervju med den nye biskopen i Oslo, Kari Veiteberg (56). I følge sin egen beskrivelse er Veiteberg et følelsesmenneske som er opptatt av urettferdighet, som gråter av sentimentale filmer, og som blir opprørt «når makta tråkker på folk».  Hun påpeker at mange er redde og frykter for fremtiden i Europa, men at kirken «må protestere mot at løsningen er å gjøre Oslo til en kald og ekskluderende hovedstad.»

Mer oppsiktsvekkende er hennes uttalelser om tiggerne i Oslo. Disse er «en gave til oss» og vi er «heldige som har disse i gatene våre». Tiggerne har kommet til oss av en grunn, slår biskopen fast.

Så siden «vi» er «født med en sølvskje i munnen», så trenger «vi» noen fattige i gatene som kan styrke oss i troen på vår egen godhet?

Det spørs om tiggerne ser sin rolle som statister i Oslogatene på samme måte.