Oslo 20030723. Sykemeldingsattest, Folketrygden, legeerklæring ved sykefravær. Foto: Ola A. Thorset / SCANPIX
Del saken
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

I 1895 fikk fabrikkarbeiderne ulykkesforsikring. Noen år etter kom det også ulykkesforsikring for sjømenn og fiskere. I 1911 ble det innført obligatorisk syketrygd for deler av befolkningen, og denne ble også utvidet etter hvert. Videre ble det i 1936 innført behovsprøvd blinde- og vannførehjelp, som de kalte det for den gangen, dette var forløperen til det vi i dag kaller uføretrygd.  I 1939 fikk vi innført arbeidsløshetstrygd, senere kalt arbeidsledighetstrygd. Sakte men sikkert ble det norske folk tildelt fellesgoder, som for de fleste av innbyggernes del, gjorde livet lettere å leve.

1.januar 1967 kommer det store gjennombruddet, da den borgerlige regjeringen ledet av statsminister Per Borten fra SP, innførte obligatorisk syketrygd for hele befolkningen. Her var alderspensjon ved fylte 70 år til alle norske statsborgere også inkludert i dette. Og med dette var Folketrygden født.

Folketrygden har i alle årene siden blitt utvidet og forbedret, til hele befolkningens beste. Og i 1973 ble pensjonsalderen satt ned ifra 70 til 67 år, slik den fortsatt er i dag. Noen grupper ønsker å sette aldersgrensen videre nedover, dette blir imidlertid noe politikerne må avgjøre om så langt kommer.

Alderstrygden var liten de første årene, vi måtte sette tæring etter næring, som vi sa den gangen. Dette var jo før vi fant oljerikdommene i Nordsjøen. Men i likhet med resten av våre trygdeytelser, økte dette jevnt og trutt i årenes løp. I dag har vi uten tvil en av verdens beste trygdeordninger, kanskje den beste.

Vi kan vel trygt kalle folketrygden, med alle sine goder til befolkningen, for den største og beste økonomiske trygghet et menneske kan bli tildelt.

Dette takket være fornuftige folkevalgte, som tok et riktig valg den gangen. Slik at vi som pensjonister kan heve vår rettmessige trygd hver måned, og leve et godt liv resten av vår tid her på jord.

Hvordan vi i fremtiden skal finansiere disse velferdsgodene, er et åpent spørsmål. Slik det er i dag der flere og flere faller ut av arbeidsmarkedet, der mange blir pensjonister og andre uføre, går ikke i lengden. Dette vil politikerne se seg nødt til å stramme inn på, før eller senere dessverre. Men enn så lenge, får vi glede oss over det vi har.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]