New Iraqi premier Haidar al-Abadi speaks during a press conference ahead of the formation of a new government in the capital Baghdad on August 25, 2014. There is no place for weapons or armed groups outside Iraqi state control, premier-designate al-Abadi said, after suspected Shiite militiamen killed 70 worshippers at a Sunni mosque. AFP PHOTO / SABAH ARAR
annonse
annonse

Den irakiske statsministeren Haydar al-Abadi truet med å iverksette militære tiltak mot irakisk Kurdistan hvis regionen ikke stopper den planlagte folkeavstemningen om selvstendighet 25 september. Men gitt at den irakiske hæren kollapset i juni 2014 og ikke har blitt tilstrekkelig bygd opp igjen, er det lite sannsynlig at den har den militære kapasiteten til invadere Kurdistan.

 

Andre land med store strategiske interesser for å hindre et selvstendig Kurdistan er Tyrkia og Iran. Tyrkia er rundt 20% kurdisk, mens Iran har en kurdisk befolking på rundt 4 millioner (5%). Begge landene har uttrykt stor bekymring for den planlagte folkeavstemningen og insinuert at de kommer ikke til å godta et selvstendig irakisk Kurdistan hvis de kan stoppe det.

annonse

 

FN har forsøkt å overbevise presidenten over irakisk Kurdistan, Massoud Barzani, om å holde en 3-års lang forhandlingsprosess for å oppnå et kompromiss med Bagdad i stedet for å holde valget. Den britiske regjeringen har også utrykt stor bekymring for Barzinis planer og frykter at folkeavstemmingen vil føre til ustabilitet i regionen. Barzini har avslått tilbudet – folkeavstemningen kommer til skje 25 september.

IS kommer garantert til å utnytte situasjonen.

annonse

 

 

Juan Cole’s Blog – Informed Comment. Iraqi PM to Secessionist Kurds: “You’re Playing with Fire!”, 17 september 2017.

 

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon