New Iraqi premier Haidar al-Abadi speaks during a press conference ahead of the formation of a new government in the capital Baghdad on August 25, 2014. There is no place for weapons or armed groups outside Iraqi state control, premier-designate al-Abadi said, after suspected Shiite militiamen killed 70 worshippers at a Sunni mosque. AFP PHOTO / SABAH ARAR
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Den irakiske statsministeren Haydar al-Abadi truet med å iverksette militære tiltak mot irakisk Kurdistan hvis regionen ikke stopper den planlagte folkeavstemningen om selvstendighet 25 september. Men gitt at den irakiske hæren kollapset i juni 2014 og ikke har blitt tilstrekkelig bygd opp igjen, er det lite sannsynlig at den har den militære kapasiteten til invadere Kurdistan.

 

Andre land med store strategiske interesser for å hindre et selvstendig Kurdistan er Tyrkia og Iran. Tyrkia er rundt 20% kurdisk, mens Iran har en kurdisk befolking på rundt 4 millioner (5%). Begge landene har uttrykt stor bekymring for den planlagte folkeavstemningen og insinuert at de kommer ikke til å godta et selvstendig irakisk Kurdistan hvis de kan stoppe det.

 

FN har forsøkt å overbevise presidenten over irakisk Kurdistan, Massoud Barzani, om å holde en 3-års lang forhandlingsprosess for å oppnå et kompromiss med Bagdad i stedet for å holde valget. Den britiske regjeringen har også utrykt stor bekymring for Barzinis planer og frykter at folkeavstemmingen vil føre til ustabilitet i regionen. Barzini har avslått tilbudet – folkeavstemningen kommer til skje 25 september.

IS kommer garantert til å utnytte situasjonen.

 

 

Juan Cole’s Blog – Informed Comment. Iraqi PM to Secessionist Kurds: “You’re Playing with Fire!”, 17 september 2017.

 

 

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]