Den irakiske statsministeren til pro-selvstendighet kurdere: “Dere leker med ilden!”

AFP PHOTO / SABAH ARAR

Den irakiske statsministeren Haydar al-Abadi truet med å iverksette militære tiltak mot irakisk Kurdistan hvis regionen ikke stopper den planlagte folkeavstemningen om selvstendighet 25 september. Men gitt at den irakiske hæren kollapset i juni 2014 og ikke har blitt tilstrekkelig bygd opp igjen, er det lite sannsynlig at den har den militære kapasiteten til invadere Kurdistan.

 

Andre land med store strategiske interesser for å hindre et selvstendig Kurdistan er Tyrkia og Iran. Tyrkia er rundt 20% kurdisk, mens Iran har en kurdisk befolking på rundt 4 millioner (5%). Begge landene har uttrykt stor bekymring for den planlagte folkeavstemningen og insinuert at de kommer ikke til å godta et selvstendig irakisk Kurdistan hvis de kan stoppe det.

 

FN har forsøkt å overbevise presidenten over irakisk Kurdistan, Massoud Barzani, om å holde en 3-års lang forhandlingsprosess for å oppnå et kompromiss med Bagdad i stedet for å holde valget. Den britiske regjeringen har også utrykt stor bekymring for Barzinis planer og frykter at folkeavstemmingen vil føre til ustabilitet i regionen. Barzini har avslått tilbudet – folkeavstemningen kommer til skje 25 september.

IS kommer garantert til å utnytte situasjonen.

 

 

ANNONSE:

Juan Cole’s Blog – Informed Comment. Iraqi PM to Secessionist Kurds: “You’re Playing with Fire!”, 17 september 2017.

 

 

 


Publisert: sep 18, 2017 @ 3:47 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.