In this Thursday, Aug. 24, 2017 photo, a man walks past a campaign poster printed on a Kurdish flag urging people to vote yes in the upcoming poll on independence from Iraq, Irbil, Iraq. Despite calls from Baghdad and the United States to postpone the vote, Iraq’s semi-autonomous Kurdish region is pressing ahead with plans to hold a referendum on independence September 25. Some officials within Iraq’s Kurdistan Regional Government describe the vote as a step in pursuit of self-determination, but the lead up to the planned referendum has highlighted the region’s lingering divisions and economic deficiencies.(AP Photo/Balint Szlanko)
annonse
annonse

Høyesterett i Bagdad begrunner avgjørelsen mandag med at den skal undersøke hvorvidt en slik avstemning kan være i strid med grunnloven.

– Høyesterett har utstedt ordre om å oppheve gjennomføringen av den planlagte avstemningen i påvente av behandling av klager som høyesterett har mottatt om at folkeavstemningen kan være grunnlovsstridig, heter det i en uttalelse fra Bagdad.

Folkeavstemningen skal etter planen holdes 25. september og er ifølge kurdiske ledere ikke ment å være juridisk bindende.

annonse

Det var lederne i Kurdistan, som er en selvstyrt region i Nord-Irak, som besluttet å holde folkeavstemningen.

Utspillet har blitt møtt med sterk kritikk fra sentralmyndighetene i Irak, samt nabolandene Iran og Tyrkia. FN har på sin side gitt uttrykk for at en slik folkeavstemning kan bidra til å trappe opp enda en konflikt i regionen.

NTB-AFP

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon