OSLO 20130219. Redaktør i Vårt Land Helge Simonnes under presentasjonen av opplag- og lesertallene for avis og magasin- og ukepresse for 2012 som ble offentliggjort på Litteraturhuset tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Økt skepsis til religion i Norge ødelegger for Kristelig Folkeparti, som bør vurdere å bytte navn, mener tidligere Vårt Land-redaktør.

– Det har utviklet seg en ganske økende frykt og skepsis til religion i det norske samfunnet. Frykten eskalerer fordi vi har sett hva som utløses av islamsk fundamentalisme. Det smitter over, og religion blir opplevd som noe suspekt og i hvert fall ikke noe som skal styre landet. Det ligger dypt i folk, sier den profilerte eks-redaktøren Helge Simonnes til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

For et parti som har ordet «kristelig» i navnet, får det konsekvenser.

– Jeg har møtt folk som smiler litt oppgitt av seg selv når KrF har fått høy score på deres test på valgomater. Reaksjonene viser at det er uaktuelt å stemme på partiet, selv om de er enige i partiets politiske innhold, sier han.

Ifølge ANB gikk 13.000 av velgerne i år til Høyre og 9.000 til Frp. Samtidig har partiet mistet 8.000 til Senterpartiet og 4.000 til Ap. I år fikk KrF 4,2 prosent av stemmene ved årets stortingsvalg, og partiet berget seg over sperregrensen for utjevningsmandater med bare 5.500 stemmer.

Kristelig Folkeparti ble stiftet i 1933 i Bergen. Historikere ser på partidannelsen som en avskalling fra Venstre. Noe av bakgrunnen for stiftelsen var kulturkampen i Norge på 1930-tallet. Blant annet ble Gud fremstilt i menneskeskikkelse i teaterstykket «Guds grønne enger» på Nationaltheatret, til sterke protester fra kristne miljøer i Norge. Det samme teaterstykket utløste også Arnulf Øverlands foredrag om kristendommen som «den tiende landeplage».

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]