– Skepsis til religion kan ødelegge for KrF

Redaktør i Vårt Land Helge Simonnes, Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Økt skepsis til religion i Norge ødelegger for Kristelig Folkeparti, som bør vurdere å bytte navn, mener tidligere Vårt Land-redaktør.

– Det har utviklet seg en ganske økende frykt og skepsis til religion i det norske samfunnet. Frykten eskalerer fordi vi har sett hva som utløses av islamsk fundamentalisme. Det smitter over, og religion blir opplevd som noe suspekt og i hvert fall ikke noe som skal styre landet. Det ligger dypt i folk, sier den profilerte eks-redaktøren Helge Simonnes til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

For et parti som har ordet «kristelig» i navnet, får det konsekvenser.

– Jeg har møtt folk som smiler litt oppgitt av seg selv når KrF har fått høy score på deres test på valgomater. Reaksjonene viser at det er uaktuelt å stemme på partiet, selv om de er enige i partiets politiske innhold, sier han.

Ifølge ANB gikk 13.000 av velgerne i år til Høyre og 9.000 til Frp. Samtidig har partiet mistet 8.000 til Senterpartiet og 4.000 til Ap. I år fikk KrF 4,2 prosent av stemmene ved årets stortingsvalg, og partiet berget seg over sperregrensen for utjevningsmandater med bare 5.500 stemmer.

Kristelig Folkeparti ble stiftet i 1933 i Bergen. Historikere ser på partidannelsen som en avskalling fra Venstre. Noe av bakgrunnen for stiftelsen var kulturkampen i Norge på 1930-tallet. Blant annet ble Gud fremstilt i menneskeskikkelse i teaterstykket «Guds grønne enger» på Nationaltheatret, til sterke protester fra kristne miljøer i Norge. Det samme teaterstykket utløste også Arnulf Øverlands foredrag om kristendommen som «den tiende landeplage».

(©NTB)


Publisert: sep 18, 2017 @ 1:03 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

NTB

Latest posts by NTB (see all)