Illustrasjonsbilde. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
annonse
annonse

Ikke siden 2010 har nordmenn spart så lite av inntekten sin som i årets andre kvartal. Det bekymrer økonomene.

I andre kvartal i år sparte norske husholdninger bare 5 prosent av inntektene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Justert for sesong, er det en nedgang i spareandelen på 2,1 prosentpoeng fra kvartalet før, og den laveste andelen siden 2010, skriver Klassekampen. Ifølge SSB er årsaken at lønningene faller, samtidig som konsumet vokser.

Christian Anton Smedshaug, daglig leder i AgriAnalyse og forfatter av boka «Gjeld. Hvordan Vesten lurte seg selv», mener nordmenn tar for stor risiko med sin privatøkonomi.

annonse

– Norge har Europas laveste finansielle sparing. Vi har lite finansiell buffer i form av aksjer, obligasjoner og bankinnskudd, og det skaper en stor sårbarhet som er alvorlig om for eksempel boligprisene skulle falle kraftig, sier han til Klassekampen.

Smedshaug mener at vi ikke bare sparer for lite, men også feil.

– Årsaken til at spareraten har sett brukbar ut, er at vi har satt mye penger i bolig på grunn av voksende boligpriser. Det er imidlertid eiendeler som er lite omsettbare, og ved en kraftig korreksjon i boligprisene, vil husholdingenes økonomi bli betydelig forverret, sier han.

annonse

Folk bør se seg om etter andre spareformer enn eiendom, mener Smedshaug, som anbefaler aksjesparing.

Sparerate vil si andelen av disponibel inntekt som ikke blir brukt på konsum, som bankinnskudd, kjøp av fond eller betaling av avdrag på boliglån. SSB-tallene er en del av nasjonalregnskapet og ble publisert 6. september

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon