OSLO 20080226: Sparegris. Penger. Pengesekk. Penger på avveie. Sparing. Bruk av penger. Økonomi. Sløsing. Økonomistyring. Lyseblå. Trist. Sparebøsse. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ikke siden 2010 har nordmenn spart så lite av inntekten sin som i årets andre kvartal. Det bekymrer økonomene.

I andre kvartal i år sparte norske husholdninger bare 5 prosent av inntektene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Justert for sesong, er det en nedgang i spareandelen på 2,1 prosentpoeng fra kvartalet før, og den laveste andelen siden 2010, skriver Klassekampen. Ifølge SSB er årsaken at lønningene faller, samtidig som konsumet vokser.

Christian Anton Smedshaug, daglig leder i AgriAnalyse og forfatter av boka «Gjeld. Hvordan Vesten lurte seg selv», mener nordmenn tar for stor risiko med sin privatøkonomi.

– Norge har Europas laveste finansielle sparing. Vi har lite finansiell buffer i form av aksjer, obligasjoner og bankinnskudd, og det skaper en stor sårbarhet som er alvorlig om for eksempel boligprisene skulle falle kraftig, sier han til Klassekampen.

Smedshaug mener at vi ikke bare sparer for lite, men også feil.

– Årsaken til at spareraten har sett brukbar ut, er at vi har satt mye penger i bolig på grunn av voksende boligpriser. Det er imidlertid eiendeler som er lite omsettbare, og ved en kraftig korreksjon i boligprisene, vil husholdingenes økonomi bli betydelig forverret, sier han.

Folk bør se seg om etter andre spareformer enn eiendom, mener Smedshaug, som anbefaler aksjesparing.

Sparerate vil si andelen av disponibel inntekt som ikke blir brukt på konsum, som bankinnskudd, kjøp av fond eller betaling av avdrag på boliglån. SSB-tallene er en del av nasjonalregnskapet og ble publisert 6. september

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]