Takk for tiden vi hadde sammen, NRK!

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .

Etter nesten 50 år sammen, nærmer tiden seg for et ugjenkallelig farvel. Din oppførsel for å påtvinge meg en allerede avleggs DAB-teknologi, har satt seg fast i halsen. Meg har du mistet som lytter.

Fra den første FM-senderen ble satt opp på Voss i 1954, har FM-båndet spredd glede til sine lyttere; med en fantastisk, stereofonisk lydkvalitet, bredt frekvensområde, sine stabile sendinger og suverene dekning. NRKs marionett-selskap i form av Digitalradio Norge, tok innersvingen på den ekstatiske DAB-Linda og en lang rekke stortingsrepresentanter som fortsatt ikke forstår at de sa «ja» til en teknologi som ikke en gang er knyttet til internett. Nettet er selvfølgelig framtidens radio. Mastodonten NRK (eller bedre: «DAB-monolitten») hanker inn fem milliarder gjennom sitt lisenskontrollerte sugerør, og påstår at FM-nettet må slukkes; det er for dyrt å drifte. Altså, for å spare noen millioner i driftsutgifter, sender kringkastingssjefen hele regningen for innfasingen av DAB til den norske mann og kvinne. 23 milliarder kroner må legges på bordet for å skifte ut velfungerende FM-radioer i hus og hytte, i biler, båter, traktorer og anleggsmaskiner. Et berg av fullt ut brukbare FM-radioer – mellom 8,5 og 20 millioner enheter, samles inn, transporteres over lange avstander og destrueres. Mer enn 57 000 tonn – eller 100 000m3 – høyverdig radioteknologi skal sluses inn som EE-avfall. Stortingsrepresentantene har gått i front for en «bruk og kast»-filosofi som er oppsiktsvekkende – selv i internasjonal sammenheng. Verken NRK eller Stortinget har en gang vurdert det miljømessige aspekt ved sitt vedtak – ikke så mye som en konsekvensutredning er foretatt.

For NRK handler merverdi for lytterne kun om kvantitet – slett ikke kvalitet. Èn DAB-kanal for opera, èn for 70-talls rock, èn for gjenbruk av «tjue spørsmål» og èn som henter litt her og litt der, oppleves ikke som «merverdi» for lytterne. DAB betyr (i forhold til dagens FM-sendinger) en vesentlig reduksjon i lyttekvaliteten, frekvensområdet i musikken blir dårligere jo flere kanaler kringkastingssjefen pøser gjennom DAB-senderne, og den unike stereo-opplevelsen forsvinner. DAB-dekningen er langt fra å nå FM-båndet på monokapasitet! Og det er slett ikke merverdi når turistnasjonen Norge ikke kan tilby FM-dekning for sine 10 millioner årlige gjester. Det vitner ikke akkurat om sylskarp dyktighet når politikerne har tatt bort muligheten til radiolytting, vær- og veiinformasjon for våre turister og utenlandske transportører. Surt er det også for dem som monterer nye DAB-radioer i bilene sine, og ikke får inn noe som helst når ferieturen går til Europa.

Din diktatoriske innføring av DAB har fått folk til å vende seg mot deg, NRK. De 23 milliardene svir. Og vi var veldig fornøyd med FM-mottakerne våre. Mine FM-radioer får leve videre og er allerede koplet til internett – de gir meg allerede mengder med flotte kanal-alternativer. Mesteparten av det norske folk ønsket ikke denne overgangen. I Nord-Norge er det allerede registrert en massiv reduksjon i antall lyttere – folk slutter å forholde seg til NRK som en fellesnorsk offentlighet. Nå står vi for tur. For meg er du ikke lenger en «allmennkringkaster» – din framferd har gitt meg DAB-kvalme, motviljen er så stor at jeg ikke lenger vil lytte på dine sendinger. Kl 11 på onsdag har du faset deg selv ut.


Publisert: sep 20, 2017 @ 9:25 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Karl Ivar Larsen

Samfunnsdebattant

Latest posts by Karl Ivar Larsen (see all)

 • Bård Mannseth

  Arroganse er jo ikke et ukjent fenomen i NRK…

  • Harald

   Arroganse er vel synonymt med NRK. På tide at Erna II-regjeringen «legger ned» NRK som allmennkringkaster. Det (allmennkringkaster) er det lenge siden de har vært.

  • GHjo

   Det som har skjedd,er svært urovekkende,med hensyn til våre politikere og regjerings evne til å ta riktige avgjørelser i saker av langt mer alvorligere karakter.
   DAB-skandalen tyder på at noe er fundamentalt galt med våre politikeres dømmekraft og beslutnings-prosesser.

 • Andreas Pedersen

  Jeg selv, og sikkert mange andre, har funnet ut at vi ikke trenger å kjøpe noen ny radio til bilen. Vi har jo allerede mobil med 3G/4G/etc som kan kobles til bilen med kabel eller bluetooth. Det blir dog stadig sjeldnere at jeg finner frem NRK, en kan jo velge fritt mellom all verdens kanaler, musikkstrømming og podcaster. NRK har dermed investert tungt – av våre penger – på å ødelegge sitt eget monopol på bilradio.

  • DrD .

   Anbefaler å laste ned Infowars appene Alex Jones Radio og Infowars LIVE.
   Den første appen streamer kun radioprogrammet i loop.
   Mange interessante nyheter, kommentarer og gjester som ikke rapporteres av mainstream media.

  • Pål Andersen

   TuneIn radioappen anbefales. 🙂

 • DrD .

  NRK brukte på egenhånd store beløp fra lisensen på utbygging av DAB, mens de hvert år maste på politikerne for å få økt lisensen.
  Når NRK så hadde sunket alt for mye penger inn i den utdaterte teknologien DAB er, klarte de å lure politikerne til å vedta stenging av FM-nettet med begrunnelsen at NRK ville spare store beløp på å slå av FM-senderne.
  Befolkningen fikk milliardutgifter, politikerne fikk hundrevis av millioner i ekstra moms som de kan ødsle på utallige tulleprosjekt i inn- og utland.

  Når nå NRK neste gang kommer og tigger om økt lisens må politikerne jobbe for folket og si NEI!
  NRK har nå spart penger på å ikke drifte FM-nettet, så da må NRK klare seg med hva de har i dag i minst de neste 10 årene!

 • Apropos

  Med utbredelsen av rimelig 4G er ikke digital radio i bil noe stort problem. Det koster deg noen få ekstra kroner pr. år. Hopp over DAB-installasjonen i bil og bruk din mobiltelefon i stedet. Det håpløse er utbyggingen av hele DAB-nettet, ved siden av et utbygget mobilnett. Om ikke lenge kommer et enda mer effektivt 5G-nett. Her har enkelte politikere, ikke minst Trond Giske, virkelig sovet i timen, og ikke fått med seg at DAB-utbyggingen er dobbeltarbeid. Disse pengene skulle vært benyttet direkte i telemobilnettet. Hva NRK har tenkt på kan man virkelig lure på. NRK er fullstendig i utakt med den teknologiske virkelighet. All annonseringen av DAB på TV har vært direkte misvisende. Nå må de ansvarlige for DAB-miseren forklare seg og ta konsekvensen av feilene.

  • Rasmus Granström

   Detta skulle tagits ur deras pensioner

 • Bjørn Authen

  Møt på Tryvann i morgen i god tid før kl 11.11. NRK har varslet en «seremoni» i forbindelse med FM-slakten. Dette skal vi få med oss. Ta også med en god FM-radio (batteri).

 • Tor Dahl

  Utenlandske turister kan ikke høre radio i Norge!
  Nordmenn kan ikke høre radio på biltur i Europa!

  NRK har aksjer og økonomiske interesser i overgang til DAB!
  23 milliarder koster!

  NRK – Eriksen har vært drivkraften i utskiftingen uten konsekvensanalyse!
  Dette er en nasjonal skandale!

  • Morten T.

   Dette er gevinsten av årtier med ansettelser av nære bekjente i viktige stillinger, helst med partiboka i orden. Denne praksisen, der kompetanse er uvesentlig, gjennomsyrer hele nettverket av ledere i Norge helt opp til Stortinget der de fleste partier nu er helt ødelagt. Med 8000 miliarder i aksjer og fond kan hvem som helst styre landet i fylla, men hvor lønnsomt blir det i lengden?

  • Tor Thomassen

   Hele mannen er en skandale

  • Ignorance is bliss

   De fleste DAB radioer støtter vel FM. Så vi kan nok høre i utlandet. Uten at dette gjør idiotien ved DAB i Norge noe bedre

 • heimevernet

  Jeg kan ikke skjønne annet enn at FM-nettet må holdes ved like. Hvordan skal folk ellers få viktige meldinger i en situasjon med forhøyet beredskap og sviktende infrastruktur? Greit nok at DAB gir mulighet til å sende massevis av uinteressante radioprogrammer samtidig. Med et oljefond som renner over kan vi alltids unne oss slik sløsing. Men vedlikehold for guds skyld FM-nettet også.

 • densensurerte

  Vi kan leve uten FM – MEN:
  FM-båndets død viser først og fremst myndighetenes trang til å benytte tvang overfor befolkningen.

  Og, generelt skal alt som har vært bra i dette landet, ødelegges.
  FM-båndet er nevnt.
  Ro, orden og trygghet skrapes i takt med økt antall innvandrere, immigranter, flyktninger («kjært» barn har mange navn) som sluses, også med tvang, inn i landet – med ganske så irreversibel effekt.

  Ytringsfrihet motarbeides fra alle etablerte makthold.

  Løgn erstatter sannhet.

  Og politikerne tror at de er våre herrer – mens det i prinsippet skal være det motsatte.

  s

  • Jan Ivan Christiansen

   FrP stemte i mot

 • Dab radioens land New Zealand stenger for Dab, og går tilbake til FM. Sverige stenger ned Dab til høsten i år, og den planlagde Dab i Danmark er blitt skrotet for godt. Alle byer i Europa som har Dab vil stenge ned dem.

  Ny internasjonal standard er FM båndet. Det er vedtatt internasjonalt – Norge at FM radioen skal være internasjonal standard, derfor alle smarttelefoner, nettbrett, og snart både stasjonære og bærbare pc’er vil være utstyrt med FM mottaker.

  I en verden som gjør seg klar til storkrig, og stadig flere og større katastrofer mener man altså at FM båndet egner seg best til krisemeldinger enn den for over 30 år siden foreldet DAB.

  Men som så ofte så ønsker våre politikere at hele verden skal le av oss dumme nordmenn, nok engang til vil sitte igjen som svarteper i en vannvittig og rasende dyr politisk farse av dimensjoner. Norge har nok engang utestengt seg selv fra internasjonal standard. Jeg gruer med tanke på hva det vil koste å inføre FM nettet igjen?

  Har ikke kvittet meg med en eneste FN radio, og kommer ikke til å gjøre det heller. Og en Dab radio vil jeg ikke engang bruke så mye som 1 øre på.

  • Jens Janssen

   «Ny internasjonal standard er FM båndet. Det er vedtatt internasjonalt med unntatt Norge at FM radioen skal være internasjonal standard»

   Dette er oppsiktsvekkende og burde få våre politikere til å trekke i nødbremsen. Det
   kunne vært interessant med link her…

  • Tor Dahl

   Politikerne ville ha dieselmotorer – men nå skal de ikke ha den.

   DAB nå – og tilbake til FM når NRK-Eriksen har skiftet jobb…

   De bruker våre penger som gale hunder.

  • Knut Espegard

   Denne var så bra, at jeg tillater meg å låne, stjele, bruke den for hva den er verd 🙂

  • Harald Thingelstad

   Takk. Jeg tror jeg beholder FM-radioen min. Har ikke brukt den på flere år, da jeg gikk lei sv å vasse i middelmådig «la oss nå ikke skremme noen lyttere», men hvem vet. Kanskje det kommer noe nytt en dag. Vi må bare bli ferdige med den gjengen som roter seg bort i styre og stell nå.
   I mens fins det mye bra på Internett.

  • Marsha Lancaster

   Har du noen utfyllende opplysninger vedr FM radio som internasjonal standard?

 • BernstGunnar

  DAB er bare en blindvei mot radio over internett – jeg ble regelrett bedt om å holde kjeft når jeg hevdet dette for 10 år siden. Samme leksa gjentok seg ved digitalisering av TV signal – «internett vil aldri kunne overføre denne kapasiteten» var argumentet jeg ble sablet ned med..

 • Skvatt

  Flott or sjølvaste Rikskringkastinga at dei følgjer med i framtida og innførar sånn moderande sånn DAB. Gildt og sælt at dei au hev visdomen til å gjere detta med tvang med å stengja FM-bandet, slik at me ikkje lyt ha noko anna val enn å kaufa nye DAB-radioar. Det er nett kva som er naudsynt viss me framleisen skal vêre verdas beste land. Og åt dei som sutrar over at andre land ikkje vêl å stengja FM-bandet og tvangsinnføra sånn DAB og tykkjer at difor lyt ikkje me gjere det hell’, vil eg berre nemne at det er ikkje nokon or dessa landa som er best i verda, sann. So Halleluja for visdomen åt Rikskringkastinga og den moderande framtidsretta DAB-teknologien som dei tvingjar oss til å nytta!

 • Profet1

  Egentlig er det litt positivt at NRK støter fra seg de mest trofaste lytterne på denne måten. Med litt flaks kan det jo hende at de forhenværende NRK-lytterne faktisk tar til seg nøytrale nyheter fra andre medier i tida fremover, og det er positivt for Norge.

 • Jens Janssen

  Tror ikke det blir noe DAB på meg heller. Jeg lurer på om all fiklingen med mobil-radio og andre dårlig tilpassede løsninger for biler blir å se i ulykkesstatistikken. Om noen år får vi kanskje svar…

 • Jens Janssen

  En gyllen mulighet for sendinger på FM-båndet fra Resett? Nyheter om morgen og ettermiddag, med lett musikk innimellom. Kanskje også en variant av dax18 når interessante personer kan stille i studio 🙂

 • Alf Neuman

  Leste på svenske nyheter i dag at lisensen i Sverige skal skrotes fra 2019. Til erstatning skal det innføres en såkalt «public-service» skatt. Skatten skal være progressiv med et tak på1.300 kroner (pr. skatteyter). Du må betale selv om du ikke har/bruker TV og radio. Nå kommer du ikke unna dersom du satser på internett!
  Det skal også utredes om muligheten for å gi grunnlovsbeskytte public-service virksomhet!

 • Psilly

  På mange måter er denne saken bra for landet. Venstresidens viktigste propagandaorgan har påført seg selv store skader og mister flust med lyttere. Det er nesten så man håper på en liknende «oppgradering» av tv-sendingene som et ledd i NRKs selvmord.

 • Emperor

  Da dør de riksdekkende kanalene for min del i morgen. Adieu.

 • O.M. Hadland

  Jeg lot meg lure til å kjøpe en DAB radio for 10 år siden. Greit å ha når FM slukkes tenkte jeg. Men den virker ikke. Jeg må ha DAB+. Men det DAB og DAB+ har felles er at de er som gamle mellombølge- lamperadioer; Man skrur dem på og venter. Men på mellombølgen kunne man tross alt få inn «hele verden». Ikke bare krinken.

 • Pål Andersen
 • invernes

  Når FM er dødt blir det slutt med radio lytting for min del aldri i livet om jeg går over til DAB , men her er nordmenn sløve som vanlig, her kunne folket presset igjennom som i EU saken , selv om vi ble lurt inn bakveien der da.
  Men Ola og Kari dunk er over lydige når herskerne bestemmer noe.

  • Jens Bjørneboe

   Yngre er på mobil mobil mobil. De som ikke kaprer denne målgruppen forsvinner etterhvert. Har aldri hørt særlig på radio utenom i bilen, og vet du hva greier meg helt fint uten. Tradisjonell tv og Radio har hatt sitt hundreår. Nå er det internett som er sjef.

   • invernes

    Radio er historie 🙂

 • Tor Thomassen

  Kunne man si opp NRK hadde jeg gjort det på dagen . Aftenposten er utfaset for lenge siden

 • Ignorance is bliss

  Godt skrevet. Nå oppleves jo ikke sjefen i NRK som veldig oppegående. Men at både han og myndighetene går med på dette til tross for at bortimot 20 millioner radio apparater må kasseres og at dette koster vanlige folk masse penger er tydeligvis ikke så nøye. Miljø var plutselig ikke så nøye allikevel. Dette er skandale! Håper virkelig folk boikotter DAB/NRK

 • Terje Einertsen

  Er helt enig med innholdet i dette innlegget. Bare korrigere på en feil påstand. Nye DAB radioer i bil har også FM akkurat som de flestevDAB radioer for hjemmebruk, det er altså ikke noe problem å lytte til biltadioen i utlandet.

 • cortado

  NRK-sjefen, DAB-Eriksen, sa på Dagsnytt i dag at innføringen av DAB i nord allerede var en stor suksess og at lyttertallene var tilbake på nivå med før slukkingen av FM-nettet. Det sier seg selv at dette er løgn, når antall mottagere er langt lavere. DAB-profitørene sier at Norge er det første landet som innfører DAB+, det riktige er at Norge er det eneste landet som gjør det. Det må kreves offentlig granskning av DAB-saken nå, det er umulig at denne saken er drevet igjennom med alle fakta på bordet, så dumme kan ikke engang norske stortingspolitikere være.

 • Rune A. Madsen

  Jeg har en FM sender hjemme. Si fra om Resett vil starte kringkasting! 🙂

 • Hans Hansen

  Er det mulig at de ansvarlige for DAB-fadesen blir gjort økonomisk ansvarlig? I så fall finnes det fortsatt rettferdighet.

 • Balalaika

  En av de få gangene man leser ett innlegg i Dagbladet som har et snev av virkeligheten over seg så fortjener det å bli spredd til flere:

  https://www.dagbladet.no/kultur/tidenes-dabbe/68712489

  Som sagt før; – ‘fulle sjømenn’ blir en historisk anekdote idet ‘som norske oljebaroner’ tar over – folket som hadde penger nok til at ‘alle skulle med’ og ‘alle skulle få’ sløse og prøve ut sine ‘gode’ ideer uten konsekvensanalyser – eller konsekvenser…