Oslo 20100205. DAB-radio. En gjennomgang av landets 430 kommuner viser store forskjeller i dagens radiotilbud. Løsningen er en digitalisering av radioen, på lik linje som fjorårets TV-digitalisering, og fordrer en klar slukkedato for dagens analoge FM-nett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .
Del saken
 • 2.4K
 •  
 •  
 •  
 •  

Etter nesten 50 år sammen, nærmer tiden seg for et ugjenkallelig farvel. Din oppførsel for å påtvinge meg en allerede avleggs DAB-teknologi, har satt seg fast i halsen. Meg har du mistet som lytter.

Fra den første FM-senderen ble satt opp på Voss i 1954, har FM-båndet spredd glede til sine lyttere; med en fantastisk, stereofonisk lydkvalitet, bredt frekvensområde, sine stabile sendinger og suverene dekning. NRKs marionett-selskap i form av Digitalradio Norge, tok innersvingen på den ekstatiske DAB-Linda og en lang rekke stortingsrepresentanter som fortsatt ikke forstår at de sa «ja» til en teknologi som ikke en gang er knyttet til internett. Nettet er selvfølgelig framtidens radio. Mastodonten NRK (eller bedre: «DAB-monolitten») hanker inn fem milliarder gjennom sitt lisenskontrollerte sugerør, og påstår at FM-nettet må slukkes; det er for dyrt å drifte. Altså, for å spare noen millioner i driftsutgifter, sender kringkastingssjefen hele regningen for innfasingen av DAB til den norske mann og kvinne. 23 milliarder kroner må legges på bordet for å skifte ut velfungerende FM-radioer i hus og hytte, i biler, båter, traktorer og anleggsmaskiner. Et berg av fullt ut brukbare FM-radioer – mellom 8,5 og 20 millioner enheter, samles inn, transporteres over lange avstander og destrueres. Mer enn 57 000 tonn – eller 100 000m3 – høyverdig radioteknologi skal sluses inn som EE-avfall. Stortingsrepresentantene har gått i front for en «bruk og kast»-filosofi som er oppsiktsvekkende – selv i internasjonal sammenheng. Verken NRK eller Stortinget har en gang vurdert det miljømessige aspekt ved sitt vedtak – ikke så mye som en konsekvensutredning er foretatt.

For NRK handler merverdi for lytterne kun om kvantitet – slett ikke kvalitet. Èn DAB-kanal for opera, èn for 70-talls rock, èn for gjenbruk av «tjue spørsmål» og èn som henter litt her og litt der, oppleves ikke som «merverdi» for lytterne. DAB betyr (i forhold til dagens FM-sendinger) en vesentlig reduksjon i lyttekvaliteten, frekvensområdet i musikken blir dårligere jo flere kanaler kringkastingssjefen pøser gjennom DAB-senderne, og den unike stereo-opplevelsen forsvinner. DAB-dekningen er langt fra å nå FM-båndet på monokapasitet! Og det er slett ikke merverdi når turistnasjonen Norge ikke kan tilby FM-dekning for sine 10 millioner årlige gjester. Det vitner ikke akkurat om sylskarp dyktighet når politikerne har tatt bort muligheten til radiolytting, vær- og veiinformasjon for våre turister og utenlandske transportører. Surt er det også for dem som monterer nye DAB-radioer i bilene sine, og ikke får inn noe som helst når ferieturen går til Europa.

Din diktatoriske innføring av DAB har fått folk til å vende seg mot deg, NRK. De 23 milliardene svir. Og vi var veldig fornøyd med FM-mottakerne våre. Mine FM-radioer får leve videre og er allerede koplet til internett – de gir meg allerede mengder med flotte kanal-alternativer. Mesteparten av det norske folk ønsket ikke denne overgangen. I Nord-Norge er det allerede registrert en massiv reduksjon i antall lyttere – folk slutter å forholde seg til NRK som en fellesnorsk offentlighet. Nå står vi for tur. For meg er du ikke lenger en «allmennkringkaster» – din framferd har gitt meg DAB-kvalme, motviljen er så stor at jeg ikke lenger vil lytte på dine sendinger. Kl 11 på onsdag har du faset deg selv ut.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2.4K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]