Rosj hasjaná

Foto: Berit Keilen / SCANPIX

Det jødiske nyttåret heter “rosj hasjaná” og varer i to dager. Høytiden faller hvert år på forskjellige datoer i den gregorianske kalenderen, og begynner i år på kvelden den 20 september. Selve ordene “rosj hasjaná” betyr bokstavelig talt “begynnelsen på året” på hebraisk. I følge jødedommen og religionens hellige bok, toraen, er denne tiden jubileet for skapelsen av Adam og Eva – den første mann og kvinne på jorden.

I følge det jødiske leksikon (Jewish encyclopedia) kan opphavet til det hebraiske nyttåret spores til begynnelsen av jordbrukssyklusen i den antikke nære Østen – hvor høytiden markerte starten av syklusen av å så, å gro og til slutt innhøste landbruksprodukter.

Religiøse tradisjoner under rosj hasjaná inkluderer blant annet å blåse i “sjofaren,” et blåseinstrument laget av uthulet bukkehorn, for å markere nyttåret ved å “skape støy.” Det vanlig å dra til synagogen hvor rabbien resiterer utvalgte hellige tekster for anledningen. Jødene feirer også høytiden ved å være sammen med familien og nyte symbolsk mat. Man dypper gjerne epler i honning som symboliserer et “søtt nytt år.” Annen tradisjonell mat inkluderer dadler, erter, purre, spinat og gresskar som alle er nevnt i toraen.

Les mer:

Wikipedia. Rosh Hashanah

 


Publisert: sep 21, 2017 @ 10:47 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.