Oslo 20010917. Feiring av jødisk nyttår, Rosh-ha-Shana, med tradisjonelle matretter som symboliserer noe religiøst; bl.a. søt vin, epler, honning, granateple, m.m. alt som skal gjøre det neste året søtt, fruktbart og rikt. En jødisk bønnebok ligger også på bordet. Foto: Berit Keilen / SCANPIX
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Det jødiske nyttåret heter “rosj hasjaná” og varer i to dager. Høytiden faller hvert år på forskjellige datoer i den gregorianske kalenderen, og begynner i år på kvelden den 20 september. Selve ordene “rosj hasjaná” betyr bokstavelig talt “begynnelsen på året” på hebraisk. I følge jødedommen og religionens hellige bok, toraen, er denne tiden jubileet for skapelsen av Adam og Eva – den første mann og kvinne på jorden.

I følge det jødiske leksikon (Jewish encyclopedia) kan opphavet til det hebraiske nyttåret spores til begynnelsen av jordbrukssyklusen i den antikke nære Østen – hvor høytiden markerte starten av syklusen av å så, å gro og til slutt innhøste landbruksprodukter.

Religiøse tradisjoner under rosj hasjaná inkluderer blant annet å blåse i “sjofaren,” et blåseinstrument laget av uthulet bukkehorn, for å markere nyttåret ved å “skape støy.” Det vanlig å dra til synagogen hvor rabbien resiterer utvalgte hellige tekster for anledningen. Jødene feirer også høytiden ved å være sammen med familien og nyte symbolsk mat. Man dypper gjerne epler i honning som symboliserer et “søtt nytt år.” Annen tradisjonell mat inkluderer dadler, erter, purre, spinat og gresskar som alle er nevnt i toraen.

Les mer:

Wikipedia. Rosh Hashanah

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]