Illustrasjonsbilde. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Del saken
  • 13
  •  
  •  

Shabana Rehman sto i front da flere organisasjoner demonstrerte mot æreskultur og for å bedre kvinners rettigheter i Oslo lørdag ettermiddag.

– Vi aksepterer ikke at unge kvinner i Norge ikke kan leve sine liv i frihet. Vi aksepterer ikke at kvinner risikerer liv og helse når de krever sin frihet og bryter med sosial kontroll i en patriarkalsk æreskultur. Vi aksepterer ikke at kvinner oppfattes som familiens eiendom, sier Rehman, leder for gruppen Sekulær Feministisk Front.

Gruppen arrangerte demonstrasjonen sammen med Kvinnegruppa Ottar etter drapsforsøket på en 18 år gammel kvinne i Oppegård forrige uke. Seks familiemedlemmer er fengslet, og politiet har antydet at motivet for volden kan ha vært æresrelatert. Alle er siktet for drapsforsøk.

Krever tiltak

– Patriarkalske krefter i minoritetsmiljøer må bekjempes. Vi kjemper for et kvinnesyn der frihet og selvstendighet er en selvfølge. Vi tar et antirasistisk, solidarisk og feministisk oppgjør med æreskultur og vold mot kvinner! sier Rehman.

Aksjonistene krever at det settes i verk en rekke tiltak for kvinner i miljøer der ære er en velkjent problemstilling. Blant tiltakene som nevnes, er bedre rettssikkerhet for kvinner som står opp mot sosial kontroll og æreskultur, økte ressurser i politiet for å sikre trygghet for kvinner som opplever trusler fra familien og økte ressurser til oppfølging av dem som velger å bryte med familien på grunn av æresrelatert vold.

Minoritetskvinner i arbeidslivet

Gruppene ber også om økt innsats i skolen, styrking av opplæring i likestilling i introduksjonsprogrammet og at mer av integreringsmidlene kanaliseres til organisasjoner som jobber med kvinnefrigjøring og likestilling. Gruppene vil avskaffe kontantstøtten og understreker at både kommunene og Nav må styrke innsatsen for å inkludere minoritetskvinner i arbeidslivet.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  • 13
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]