New Zealand Labour Party leader Jacinda Ardern paints her fence at home in Auckland, New Zealand, Saturday, Sept. 23, 2017. New Zealanders were voting Saturday in a national election that appears to be a close race between conservative Prime Minister Bill English and liberal challenger Ardern. (Doug Sherring/New Zealand Herald via)
annonse

Som ventet viser de første resultatene fra parlamentsvalget i New Zealand et jevnt oppløp. Innvandringskritikerne i First kan havne på vippen.

Det kan ta ytterligere noen uker med forhandlinger før utfallet av valget blir klart etter at statsminister Bill English og Nasjonalpartiet akkurat ikke fikk nok stemmer til å direkte sikre en fjerde periode ved makten. De ligger an til å få 46,1 prosent av stemmene og må trolig samarbeide med populistpartiet First (7,5 prosent) for å få flertall.

Utfordrer Jacinda Ardern og Labour fikk 35,8 prosent av stemmene og kan få flertall om hun klarer å få til en koalisjon med både First og De grønne, som fikk 5,8 prosent av stemmene.

annonse

Meningsmålingene i forkant av valget har antydet dødt løp mellom blokkene til den konservative statsministeren Bill English og hans karismatiske utfordrer Jacinda Ardern.

Ardern har løftet Labour som en rakett etter å ha tatt over som opposisjonsleder 1. august. 37-åringen har blitt mottatt som en rockestjerne på sine valgmøter, men 55-årige English – som har drevet en mer lavmælt kampanje – har tatt innpå på meningsmålingene de siste dagene.

English har trukket fram sin erfaring, pekt på landets økonomiske vekst og lovet skattelettelser.

DPA-TT
(©NTB)

Annonser
  •  
  •  
  •  
   

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]