/ AFP PHOTO / LOUAI BESHARA
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

IS’ kollapser på alle fronter i øst-Syria og kappløpet om Deir Ezzor går inn i sin siste fase. USA-støttede og kurdisk-dominerte SDF og den Russland-ledete koalisjonen av Iran, sjiamilitser og den syriske hæren står nå bare noen kilometer fra hverandre. Ønsket om å ta kontroll over provinsens lukrative oljefelt og strategiske områder står høyt på agendaen for begge parter. Dette øker muligheten for feilvurderinger og derfor en større militær konflikt.
USAs regjering har lenge utrykt at den vil at elven Eufrat blir en de facto grense mellom SDF og syriske regjeringsstyrker etter IS’ fall, men president Assad har gjort det klart at han ikke har noen hensikt i å la dette skje. For Assad-regjeringen er ikke SDF noen alliert. Gruppen ønsker seg en egen stat i øst-Syria, og med det vil den kontrollere brorparten av Syrias oljeressurser og ha muligheten til å blokkere tilstrømmingen av Assad-vennlige sjiamilitser fra Irak.  Den syriske hæren krysset derfor elven forrige uke, men var sent ute. I følge Kremlin-vennlige South Front, tok SDF på torsdag kontroll over de viktige oljefeltene Tabiyeh og al-Isba som alene står for 50% av Syrias oljeproduksjon.

Spørsmålet om hvem som til slutt vil kontrollere de resterende feltene er fortsatt åpent, men begge parter vil gjøre sitt ytterste for å maksimere sitt krigsutbytte nå som IS kollapser fullstendig i provinsen. Den syriske hæren har på ingen måte gitt opp. På fredag tok den kontroll over byen Khusham – en landsby som er strategisk viktig for å få tilgang til et annet større oljefelt ved navn Omar. I følge forfatter Mike Whitey er dette en oppskrift for et mulig marerittscenario: ”USA-støttede og Russiske-støttede styrker opererer nå veldig nære hverandre mens de prøver å ta kontroll over de samme oljerike områdene. Dette er en oppskrift for en mulig konfrontasjon.”

Whitney mener videre at Putin ikke kommer til å la sin allierte Assad i stikken. Han komme ikke til å godta at viktige oljeressurser og strategisk lokalisert territorium ender opp i hendene til SDF. Han mener derfor at Russland kommer til å støtte Assad hvis den syriske presidenten bestemmer seg for å forsøke å ta oljefeltene fra SDF, selv om landet kommer til å risikere krig med USA. Vi har nådd det farligste øyeblikket i den seksårige krigen.

 

Les mer:

Unz Review. Uncle Sam vs. Russia in Eastern Syria: The Nightmare Scenario, 22 september 2017.

 

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]