/ AFP PHOTO / LOUAI BESHARA

IS’ kollapser på alle fronter i øst-Syria og kappløpet om Deir Ezzor går inn i sin siste fase. USA-støttede og kurdisk-dominerte SDF og den Russland-ledete koalisjonen av Iran, sjiamilitser og den syriske hæren står nå bare noen kilometer fra hverandre. Ønsket om å ta kontroll over provinsens lukrative oljefelt og strategiske områder står høyt på agendaen for begge parter. Dette øker muligheten for feilvurderinger og derfor en større militær konflikt.
USAs regjering har lenge utrykt at den vil at elven Eufrat blir en de facto grense mellom SDF og syriske regjeringsstyrker etter IS’ fall, men president Assad har gjort det klart at han ikke har noen hensikt i å la dette skje. For Assad-regjeringen er ikke SDF noen alliert. Gruppen ønsker seg en egen stat i øst-Syria, og med det vil den kontrollere brorparten av Syrias oljeressurser og ha muligheten til å blokkere tilstrømmingen av Assad-vennlige sjiamilitser fra Irak.  Den syriske hæren krysset derfor elven forrige uke, men var sent ute. I følge Kremlin-vennlige South Front, tok SDF på torsdag kontroll over de viktige oljefeltene Tabiyeh og al-Isba som alene står for 50% av Syrias oljeproduksjon.

annonse

Spørsmålet om hvem som til slutt vil kontrollere de resterende feltene er fortsatt åpent, men begge parter vil gjøre sitt ytterste for å maksimere sitt krigsutbytte nå som IS kollapser fullstendig i provinsen. Den syriske hæren har på ingen måte gitt opp. På fredag tok den kontroll over byen Khusham – en landsby som er strategisk viktig for å få tilgang til et annet større oljefelt ved navn Omar. I følge forfatter Mike Whitey er dette en oppskrift for et mulig marerittscenario: ”USA-støttede og Russiske-støttede styrker opererer nå veldig nære hverandre mens de prøver å ta kontroll over de samme oljerike områdene. Dette er en oppskrift for en mulig konfrontasjon.”

Whitney mener videre at Putin ikke kommer til å la sin allierte Assad i stikken. Han komme ikke til å godta at viktige oljeressurser og strategisk lokalisert territorium ender opp i hendene til SDF. Han mener derfor at Russland kommer til å støtte Assad hvis den syriske presidenten bestemmer seg for å forsøke å ta oljefeltene fra SDF, selv om landet kommer til å risikere krig med USA. Vi har nådd det farligste øyeblikket i den seksårige krigen.

 

Les mer:

Unz Review. Uncle Sam vs. Russia in Eastern Syria: The Nightmare Scenario, 22 september 2017.

 

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.