Spain's Prime Minister Mariano Rajoy gestures before a meeting in Barcelona, Spain, Friday, Sept. 15, 2017. A Spanish government spokesman says that Prime Minister Mariano Rajoy can't discuss with Catalan authorities plans for an agreed referendum on the region's secession because the law doesn't allow it. (AP Photo/Manu Fernandez)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Spanias statsminister Mariano Rajoy ber katalanske separatistledere om å innrømme at de ikke kan holde en ulovlig folkeavstemning om uavhengighet.

En omfattende aksjon mot katalanske demonstranter førte til en solid smell for separatistene tidligere denne uka. Den spanske statsministeren maner nå til ro i regionen.

–Det ville vært fornuftig, rimelig og demokratisk å stoppe og si at det ikke vil bli noen folkeavstemning, de vet godt at det ikke vil skje, sa han til sine partifeller under et arrangement på Balearene lørdag.

Madrid har tatt alle mulige juridiske midler i bruk for å hindre en folkeavstemning om katalansk uavhengighet den 1. oktober.

Katalanske ledere har på sin side sagt at de er fast bestemt på å gjennomføre avstemningen, selv om de innser at flere hindringer er lagt i veien for planene deres.

Flere nøkkelpersoner i laget som organiserer avstemningen er under etterforskning for ulydighet, misbruk av offentlige midler, og vanstyre.

I et ytterligere inngrep mot avstemningen har det spanske innenriksdepartementet lørdag sagt at de skal samordne alle politistyrkene i Catalonia i operasjoner som er ment å hindre folkeavstemningen.

Dette inkluderer Mossos d’Esquadra, det regionale politiet som er under direkte styre av det regionale innenriksdepartementet i Catalonia. Departementsoverhode Joaquim Forn har kalt dette «uakseptabelt».

Tusenvis av katalanere samlet seg til demonstrasjoner fredag, men lørdag var det rolig i gatene. En liten gruppe studenter er fortsatt samlet til protest ved Universitetet i Barcelona.

NTB-AFP
(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]