Spanias statsminister ber katalanske ledere innrømme at folkeavstemning ikke vil skje

AP / NTB scanpix

Spanias statsminister Mariano Rajoy ber katalanske separatistledere om å innrømme at de ikke kan holde en ulovlig folkeavstemning om uavhengighet.

En omfattende aksjon mot katalanske demonstranter førte til en solid smell for separatistene tidligere denne uka. Den spanske statsministeren maner nå til ro i regionen.

–Det ville vært fornuftig, rimelig og demokratisk å stoppe og si at det ikke vil bli noen folkeavstemning, de vet godt at det ikke vil skje, sa han til sine partifeller under et arrangement på Balearene lørdag.

Madrid har tatt alle mulige juridiske midler i bruk for å hindre en folkeavstemning om katalansk uavhengighet den 1. oktober.

Katalanske ledere har på sin side sagt at de er fast bestemt på å gjennomføre avstemningen, selv om de innser at flere hindringer er lagt i veien for planene deres.

Flere nøkkelpersoner i laget som organiserer avstemningen er under etterforskning for ulydighet, misbruk av offentlige midler, og vanstyre.

I et ytterligere inngrep mot avstemningen har det spanske innenriksdepartementet lørdag sagt at de skal samordne alle politistyrkene i Catalonia i operasjoner som er ment å hindre folkeavstemningen.

Dette inkluderer Mossos d’Esquadra, det regionale politiet som er under direkte styre av det regionale innenriksdepartementet i Catalonia. Departementsoverhode Joaquim Forn har kalt dette «uakseptabelt».

ANNONSE:

Tusenvis av katalanere samlet seg til demonstrasjoner fredag, men lørdag var det rolig i gatene. En liten gruppe studenter er fortsatt samlet til protest ved Universitetet i Barcelona.

NTB-AFP
(©NTB)


Publisert: des 17, 2017 @ 11:32 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.