Dagens kurdiske folkeavstemning kan lede til katastrofale utfall

AFP PHOTO / SAFIN HAMED

På tross av diverse advarsler om potensielle militære konflikter og lengre perioder med politisk ustabilitet i regionen fra så å si alle hold, har kurderne vært standhaftige i sin sak. Folkeavstemningen om selvstendighet for irakisk Kurdistan holdes i dag. Det er nesten helt sikkert at pro-selvstendighet vil vinne et overveldende flertall i avstemningen. Landene i regionen forbereder diverse straffetiltak, mens verdenssamfunnet stålsetter seg mot konsekvensene.

Irak, Iran og Tyrkia har alle kommet med eksplisitte eller implisitte trusler om militære tiltak om folkeavstemmingen finner sted. Spesielt Tyrkia har vært veldig høylytt i å vise sin misnøye. Landet har sagt at det vil bli ”seriøse konsekvenser” og kalt den ”en forferdig tabbe.”
Både Tyrkia og Iran har nylig holdt militærøvelser i grensetraktene til irakisk Kurdistan. Videre har den irakiske regjeringen sagt at den kommer til å gripe inn militært hvis det blir vold i etterkant av avstemningen – noe som i følge Irak-ekspert Ramzy Mardini er veldig sannsynlig.

I følge Daniel Larison fra ”The American Conservative” kommer kurderne til å bli de største taperne hvis folkeavstemningen leder til en ny bølge med konflikter og politisk ustabilitet i regionen: ”Den overveldende negative reaksjonen fra Tyrkia, Iran og Irak lover ikke bra for fremtiden til opprettelsen av enhver kurdisk stat. Uten deres godvilje, eller i det minste deres motvillige aksept, er det vanskelig å se hvordan en ny stat vil lykkes.”

I følge Larison er USAs [og vestmaktenes] innflytelse på lokalpolitikken i regionen svært begrenset. Det eneste de kan gjøre er å forsøke å roe gemyttene ved å bruke diplomatiske kanaler for å overbevise tyrkiske og irakiske styresmakter om å ikke gjøre militære tiltak for å stoppe den kurdiske statsdannelsen.

 

Les mer:

The American Conservative. Kurdish Referendum Today Could Spell Disaster, 25 september 2017.

 

ANNONSE:


Publisert: sep 26, 2017 @ 10:17 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.