Svenske eksperter tror de fant fremmed undervannsfartøy

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Avtrykk på havbunnen og ekkolodd-funn i Sverige kan ifølge svenske eksperter tyde på at det har vært et ukjent undervannsfartøy i havnebassenget i Gävle.

Forsvaret avviser hele historien og sier det ikke foreligger noe som tyder på fremmed ubåtvirksomhet. Forsvarets talsmann Jesper Tengroth sier at hendelsen ble kjent i sommer og at forsvaret da gjorde sin analyse.

– Vi var blant annet på plass i Gävle. Den endelige analysen er ikke klar, men ut fra det vi vet nå, kan vi ikke se at det er noe som tyder på fremmed ubåtaktivitet, sier Tengroth. Han har ennå ikke lest den rapporten som Dagens Nyheter siterer fra.

29. juni ble det utført en undersøkelse i Gävle havn, skriver Dagens Nyheter , som har fått innsyn i en rapport utarbeidet av to svenske eksperter. Et ekkolodd registrerte en 3 meter bred og 13 meter lang gjenstand på bunnen i havnebassenget. Da de timer senere kom tilbake med dykkere for å inspisere det nærmere, var det forsvunnet.

Dykkerne fant imidlertid parallelle, rektangulære avtrykk som stakk noen centimeter ned i havbunnen.

– Ut ifra ekkoloddbildene og personalets utsagn dras slutningen at et fremmed undervannsfartøy har befunnet seg i Gävle havn, slås det fast i en rapport som er utarbeidet av ekspertene Nils-Ove Jansson og Nils Engström.

– Hendelsen bør klassifiseres som grov, bevisst krenking, heter det videre.

Jansson har arbeidet i marinens analysegruppe og sittet i ledelsen for den militære sikkerhetstjenesten MUST. Engstöm er tidligere sjøoffiser.

ANNONSE:

(©NTB)


Publisert: sep 25, 2017 @ 5:58 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.