Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Avtrykk på havbunnen og ekkolodd-funn i Sverige kan ifølge svenske eksperter tyde på at det har vært et ukjent undervannsfartøy i havnebassenget i Gävle.

Forsvaret avviser hele historien og sier det ikke foreligger noe som tyder på fremmed ubåtvirksomhet. Forsvarets talsmann Jesper Tengroth sier at hendelsen ble kjent i sommer og at forsvaret da gjorde sin analyse.

– Vi var blant annet på plass i Gävle. Den endelige analysen er ikke klar, men ut fra det vi vet nå, kan vi ikke se at det er noe som tyder på fremmed ubåtaktivitet, sier Tengroth. Han har ennå ikke lest den rapporten som Dagens Nyheter siterer fra.

29. juni ble det utført en undersøkelse i Gävle havn, skriver Dagens Nyheter , som har fått innsyn i en rapport utarbeidet av to svenske eksperter. Et ekkolodd registrerte en 3 meter bred og 13 meter lang gjenstand på bunnen i havnebassenget. Da de timer senere kom tilbake med dykkere for å inspisere det nærmere, var det forsvunnet.

Dykkerne fant imidlertid parallelle, rektangulære avtrykk som stakk noen centimeter ned i havbunnen.

– Ut ifra ekkoloddbildene og personalets utsagn dras slutningen at et fremmed undervannsfartøy har befunnet seg i Gävle havn, slås det fast i en rapport som er utarbeidet av ekspertene Nils-Ove Jansson og Nils Engström.

– Hendelsen bør klassifiseres som grov, bevisst krenking, heter det videre.

Jansson har arbeidet i marinens analysegruppe og sittet i ledelsen for den militære sikkerhetstjenesten MUST. Engstöm er tidligere sjøoffiser.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]