Turkish army tanks move during exercises in Silopi, near the Habur border gate with Iraq, southeastern Turkey, Monday, Sept. 25, 2017. Turkey's President Recep Tayyip Erdogan threatened military intervention in response to Iraqi Kurdish region's referendum on independence. Erdogan on Monday said Turkey would take political, economic as well as military measures against Iraqi Kurds' steps toward independence and also suggested that Turkey could halt oil flows from a pipeline from northern Iraq.(DHA-Depo Photos via AP )
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mandag ble det klart at mer enn 90 prosent av velgerne støtter et uavhengig Kurdistan i Nord-Irak. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gikk tirsdag hardt ut mot de kurdiske ledere og anbefalte dem å oppgi planene om en uavhengig stat i regionen.

– Jeg håper regjeringen i Nord-Irak går i seg selv og gir slipp på dette eventyret, som bare kan få en trist slutt, sa Erdogan i en TV-sending.

Presidenten slo fast at Tyrkia vil vurdere alle opsjoner for å stoppe initiativet til et selvstendig Kurdistan, deriblant militære og økonomiske sanksjoner. Han påpekte videre at den kurdisk-irakiske regionen ikke kan overleve uten støtte fra Tyrkia.

Symbolsk militær øvelse

For tiden gjennomfører stridsvogner og soldater fra Tyrkia og Irak en militær øvelse på grensen til den kurdiske regionen i Nord-Irak. Soldatene holdt tirsdag opp både tyrkiske og irakiske flagg i en symbolsk demonstrasjon mot mandagens folkeavstemning. Erdogan truet kurderne i Nord-Irak i forkant av folkeavstemningen om at de tyrkiske styrkene ikke var ved grensen uten grunn.

Tyrkia har selv en stor kurdisk befolkning, og landet har flere ganger måttet slå ned kurdiske opprørere. Den irakiske regjeringen ser med uro på utviklingen i sine nordområder og sendte soldater oppover allerede før folkeavstemningen.

Kurdisk jubel i Iran

Også de to andre nabolandene til Irak, Iran og Syria, er bekymret for utsiktene til en selvstendig kurdisk stat. Før avstemningen stengte Iran luftrommet i området. Nabolandene er bekymret for at avstemningen skal utløse lignende løsrivelseskampanjer blant deres egne kurdiske befolkninger.

Bekymringen er muligens ikke ubegrunnet. Resultatet av mandagens folkeavstemning i Nord-Irak vakte begeistring hos den kurdiske befolkningen i Iran. Natt til tirsdag tok kurdiske demonstranter til gatene i byene Baneh, Saghez og Sanandaj. Demonstrantene lyste opp nattehimmelen med sine mobiltelefoner til støtte for valget i nabolandet. Til tross for iranske myndigheters skepsis ble demonstrasjonen omtalt på iransk TV tirsdag.

NTB-AP

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]