Turkish army tanks move during exercises in Silopi, near the Habur border gate with Iraq, southeastern Turkey, Monday, Sept. 25, 2017. Turkey's President Recep Tayyip Erdogan threatened military intervention in response to Iraqi Kurdish region's referendum on independence. Erdogan on Monday said Turkey would take political, economic as well as military measures against Iraqi Kurds' steps toward independence and also suggested that Turkey could halt oil flows from a pipeline from northern Iraq.(DHA-Depo Photos via AP )
annonse
annonse

Mandag ble det klart at mer enn 90 prosent av velgerne støtter et uavhengig Kurdistan i Nord-Irak. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gikk tirsdag hardt ut mot de kurdiske ledere og anbefalte dem å oppgi planene om en uavhengig stat i regionen.

– Jeg håper regjeringen i Nord-Irak går i seg selv og gir slipp på dette eventyret, som bare kan få en trist slutt, sa Erdogan i en TV-sending.

Presidenten slo fast at Tyrkia vil vurdere alle opsjoner for å stoppe initiativet til et selvstendig Kurdistan, deriblant militære og økonomiske sanksjoner. Han påpekte videre at den kurdisk-irakiske regionen ikke kan overleve uten støtte fra Tyrkia.

annonse
Symbolsk militær øvelse

For tiden gjennomfører stridsvogner og soldater fra Tyrkia og Irak en militær øvelse på grensen til den kurdiske regionen i Nord-Irak. Soldatene holdt tirsdag opp både tyrkiske og irakiske flagg i en symbolsk demonstrasjon mot mandagens folkeavstemning. Erdogan truet kurderne i Nord-Irak i forkant av folkeavstemningen om at de tyrkiske styrkene ikke var ved grensen uten grunn.

Tyrkia har selv en stor kurdisk befolkning, og landet har flere ganger måttet slå ned kurdiske opprørere. Den irakiske regjeringen ser med uro på utviklingen i sine nordområder og sendte soldater oppover allerede før folkeavstemningen.

Kurdisk jubel i Iran

Også de to andre nabolandene til Irak, Iran og Syria, er bekymret for utsiktene til en selvstendig kurdisk stat. Før avstemningen stengte Iran luftrommet i området. Nabolandene er bekymret for at avstemningen skal utløse lignende løsrivelseskampanjer blant deres egne kurdiske befolkninger.

annonse

Bekymringen er muligens ikke ubegrunnet. Resultatet av mandagens folkeavstemning i Nord-Irak vakte begeistring hos den kurdiske befolkningen i Iran. Natt til tirsdag tok kurdiske demonstranter til gatene i byene Baneh, Saghez og Sanandaj. Demonstrantene lyste opp nattehimmelen med sine mobiltelefoner til støtte for valget i nabolandet. Til tross for iranske myndigheters skepsis ble demonstrasjonen omtalt på iransk TV tirsdag.

NTB-AP

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon