Bjørnebekk asylmottak på Ås. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener flere enslige asylbarn kan komme til å reise til Norge når Ap foreslår å endre reglene for opphold.

– Det er en oppmyking som vil bety at vi blir mer attraktive. Det kan vi risikere å se ganske fort på ankomsttallene som nå er voldsomt lave når det gjelder enslige mindreårige, sier Listhaug til NTB og gjør det klart at hun ikke synes noe om forslaget.

Arbeiderpartiets innvandringspolitisk talsmann Stein Erik Lauvås har varslet at partiet vil komme med forslag som skal føre til at færre barn bare vil få midlertidig opphold i Norge.

annonse

–Når vi nå starter jobben med den neste stortingsperioden, er dette en av de første tingene vi kommer til å ta tak i, sier han til VG.

Regjeringen fjernet i fjor høst, med støtte fra Ap og Sp, et vilkår som gjorde at enslige mindreårige asylsøkere som Utlendingsdirektoratet mener ikke har beskyttelsesbehov, kan sendes ut av Norge når de fyller 18 år. De aller fleste i denne gruppen er unge afghanere.

Vilkåret som ble fjernet, det såkalte rimelighetsvilkåret, gjorde at de fleste enslige mindreårige asylsøkere ikke ble sendt til internflukt i hjemlandet, men heller fikk opphold i Norge, fordi internflukt ble sett på som «urimelig».

Ap-kompromiss
annonse

Ap-landsmøtet vedtok i fjor at praksisen for denne gruppen asylsøkere måtte endres, slik at flere fikk bli i Norge. Kravet fra flere fylkeslag om å gjeninnføre rimelighetsvilkåret, ble avvist.

I Aps landsmøtevedtak heter det at det innenfor dagens lovgiving er «behov for å endre praksis i behandlingen av søknader om opphold fra mindreårige slik at midlertidighet begrenses for denne gruppen».

Videre skal det i behandlingen av søknader om opphold fra denne gruppen, inngå «en vurdering av sårbarhetskriterier» som skal legges til grunn i forvaltningens behandling.

Vedtaket var et kompromiss som ble vedtatt uten innvendinger av landsmøtet Vedtaket åpner ikke for noen lov- eller regelendring, men krever at dagens regler praktiseres på en annerledes måte. Vedtaket var i tråd med partileder Jonas Gahr Støres klare oppfordring om ikke å gjøre noe med regelverket i asyl- og innvandringspolitikken.

– Tydeliggjøring

I dag er det 302 ungdommer på norske mottak som venter på å bli sendt ut av landet når de blir 18 år.

Lauvås sier Ap ønsker å tydeliggjøre reglene om hvilke kriterier som skal legges til grunn i sakene som behandles.

– Ap kommer til å jobbe fram et forslag, og vi skal levere det så snart som mulig, sier han.

KrF, Venstre, SV, MDG og Rødt vil alle fjerne hele ordningen med midlertidig opphold for gruppen under 18 år.

annonse

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon