An employee from the Independent High Electoral Referendum Commission holds a voting ballot book at a voting station ahead of tomorrow's planned referendum for the Kurdistan region, in Arbil, the capital of the autonomous Kurdish region of northern Iraq, on September 24, 2017. Iraqi Kurdish leader Massud Barzani insisted that a controversial September 25 independence referendum for his autonomous Kurdish region in northern Iraq will go ahead, even as last-minute negotiations aimed to change his mind. / AFP PHOTO / SAFIN HAMED
annonse
annonse

Helt siden den første Gulfkrigen i 1991, har den kurdiske regionale regjeringen (KRG) nytt en nesten ubetinget tverrpolitisk støtte i USA, men folkeavstemningen i irakisk Kurdistan på mandag kan tvinge den amerikanske kongressen til å revurdere sitt forhold til kurderne. USA frykter at folkeavstemningen skal undergrave den regionale felles fronten mot terrorgruppen Islamsk Stat, og sier den vil gjøre tiltak mot KRG hvis kurdistanregionen formelt erklærer selvstendighet fra Irak.

I følge i et intervju med avisen Al-Monitor, sier formannen i senatets komité for utenriksrelasjoner, republikaneren Bob Corker, at folkeavstemningen strider mot amerikanske interesser og at utfallet kan få negative konsekvenser: ”Vi følte at [folkeavstemningen] ville svekke [den irakiske statsministeren Haider al-Abadi] når han går til gjenvalg [i 2018], og vi syntes ikke at timingen var bra.” Han legger til at: ”Vi har vært veldig, veldig klare [med KRGs president Massoud Barzani og andre] at dette ikke er noe vi støtter.

Corker forklarte videre at kongressen vurderer flere mulige straffetiltak – inkludert å stoppe et 296 millioner dollar stort våpensalg til KRG – hvis ikke kurdiske myndigheter samarbeider fremover: ”Det er for tidlig [å snakke om spesifikke tiltak]. Vi kommer til å se hva slags steg de tar fremover. Forhåpentligvis kommer de ikke til å brått erklære selvstendighet.”

annonse

Selv om kongressen har flertall for å implementere diverse legislative straffetiltak hvis kurderne til slutt erklærer formell selvstendighet, har noen medlemmer gitt ubetinget støtte til den kurdiske drømmen om selvstendighet: ”Jeg tror sterkt på den kurdiske retten til selvbestemmelse.” sa representant Eliot Engel, toppdemokraten i senatets komité for utenriksrelasjoner, i en uttalelse.

Irakisk Kurdistan har usikre tider i vente.

 

annonse

Les mer:
Al-Monitor. Congress warns Kurds against further steps after independence vote, 26 september 2017.
 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon