Den amerikanske kongressen advarer kurderne om å ta videre steg mot selvstendighet

AFP PHOTO / SAFIN HAMED

Helt siden den første Gulfkrigen i 1991, har den kurdiske regionale regjeringen (KRG) nytt en nesten ubetinget tverrpolitisk støtte i USA, men folkeavstemningen i irakisk Kurdistan på mandag kan tvinge den amerikanske kongressen til å revurdere sitt forhold til kurderne. USA frykter at folkeavstemningen skal undergrave den regionale felles fronten mot terrorgruppen Islamsk Stat, og sier den vil gjøre tiltak mot KRG hvis kurdistanregionen formelt erklærer selvstendighet fra Irak.

I følge i et intervju med avisen Al-Monitor, sier formannen i senatets komité for utenriksrelasjoner, republikaneren Bob Corker, at folkeavstemningen strider mot amerikanske interesser og at utfallet kan få negative konsekvenser: ”Vi følte at [folkeavstemningen] ville svekke [den irakiske statsministeren Haider al-Abadi] når han går til gjenvalg [i 2018], og vi syntes ikke at timingen var bra.” Han legger til at: ”Vi har vært veldig, veldig klare [med KRGs president Massoud Barzani og andre] at dette ikke er noe vi støtter.

Corker forklarte videre at kongressen vurderer flere mulige straffetiltak – inkludert å stoppe et 296 millioner dollar stort våpensalg til KRG – hvis ikke kurdiske myndigheter samarbeider fremover: ”Det er for tidlig [å snakke om spesifikke tiltak]. Vi kommer til å se hva slags steg de tar fremover. Forhåpentligvis kommer de ikke til å brått erklære selvstendighet.”

Selv om kongressen har flertall for å implementere diverse legislative straffetiltak hvis kurderne til slutt erklærer formell selvstendighet, har noen medlemmer gitt ubetinget støtte til den kurdiske drømmen om selvstendighet: ”Jeg tror sterkt på den kurdiske retten til selvbestemmelse.” sa representant Eliot Engel, toppdemokraten i senatets komité for utenriksrelasjoner, i en uttalelse.

Irakisk Kurdistan har usikre tider i vente.

 

Les mer:
Al-Monitor. Congress warns Kurds against further steps after independence vote, 26 september 2017.
 


Publisert: sep 27, 2017 @ 6:01 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.