Lederen av Arakan Rohingya Salvation Army: Frihetskjemper eller bråkmaker?

Ata Ullah. REUTERS TV/File Photo

Synet på lederen av Arakan Rohingya Salavation Army (ARSA), Ata Ullah, er delt. For hans støttespillere, er han en fryktløs frihetskjemper som forlot et luksusliv i Saudi-Arabia for å forsvare statsløse rohingya mot overgrep fra den myanmarske staten. For hans motstandere, er han ikke noe annet enn en amatør som har forårsaket elendighet for hundretusenvis av rohingya. Ullah skal angivelig være hjernen bak de siste angrepene mot myanmarske myndigheter i staten Rakhine forrige måned – handlinger som fremprovoserte den voldsomme responsen fra myanmarske sikkerhetsstyrker, hvor rundt 420 000 rohingya har måttet flykte fra landet.

Ata Ullah ble offentlig kjent for første gang i oktober i fjor da han annonserte opprettelsen av ARSA i videoer lagt ut på internett i etterkant av et bakholdsangrep på en myanmarsk grensepost i Rakhine – hjemstaten til rohingyaene. I videoene ramser Ullah opp overgrepene mot rohingya av myanmarske myndigheter og lover å frigjøre folkegruppen fra ”dehumanisert undertrykkelse.”

Han skal være i tretti-årene og vokste opp i kystbyen Karachi i Pakistan. Hans far studerte på darul-Uloom, en madrassa kjent for sin intolerante tolkning av islam. Familien flyttet etter hvert til Saudi-Arabia, hvor Ullah ble koranlærer og knyttet bånd til veldig rike saudiske familier og individer. Han skal ha levd et veldig komfortabelt liv, men valgte til slutt å gi det opp. Etter et rohingya opprør i Myanmar i 2012 – hvor rundt 120 000 mennesker ble fordrevet av myanmarske styresmakter – bestemte Ullah seg for å kjempe mot det han oppfattet som en stor urett. Han forlot derfor Saudi-Arabia med store summer penger til sin disposisjon for å kjempe mot myanmarske myndigheter.

I følge Richard Horsey, en uavhengig analytiker basert i Myanmar, er Ullah populær blant rohingya: ”Han er veldig karismatisk. Han inspirerer mennesker. Han snakker på en måte som resonerer med lidelsen som folkegruppen føler.”

Men gitt den voldsomme responsen fra Myanmars militær styrker, har han kanskje gjort mer skade enn godt. I følge Horsey “er det veldig vanskelig å være enig i at ARSA prøver å beskytte folks rettigheter. Gruppen har sannsynligvis fremprovosert den verste krisen for folkegruppen i historien.”

 

Les mer:

South China Morning Post. Freedom fighter or curse? The man behind the Rohingya insurgency in Myanmar that sparked a refugee crisis, 22 september 2017.

 

 

 

 

 


Publisert: sep 27, 2017 @ 6:09 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.