France's President Emmanuel Macron (L) and Germany's Chancellor Angela Merkel pose for a photo as they meet on the eve of the European Union Digital Summit in Tallinn on September 28, 2017. European Union leaders meet for an informal dinner ahead of full summit on Friday. Talks are expected to feature reactions to French President Emmanuel Macron's speech outlining his new vision for Europe, and discussions on digital issues, a priority for host Estonia. / AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

I forkant av det tyske valget håpet Macron og hans støttespillere på å få en sterk partner i Tyskland for å ta det europeiske prosjektet til neste nivå. De ønsket seg at pro-EU partier i den tyske bundestagen skulle få et sterkt mandat slik at motoren i EU, den fransk-tyske aksen,  kunne forhandle frem en ny ambisiøs agenda for å gjennomføre etterlengtede reformer i styringen av unionen. Slik ble det ikke. Angela Merkels parti CDU underpresterte og må nå gå inn i krevende koalisjonsforhandlinger med partier som har veldig forskjellige oppfatninger om hvordan fremtiden til unionen bør se ut. Macron håper nå på drahjelp fra opposisjonspartiet SDP for å ta sin reformagenda videre.

Frankrikes president har lenge uttrykt at han vil reformere flere aspekter av EU, men øverst på agendaen står ønsket om å forsterke den økonomiske styringen av eurosonen. Spesiell sensitiv er idéen om å opprette et felles budsjett med en felles finansministerpost for eurolandene, men resultatet av det tyske valget kommer til å gjøre dette veldig vanskelig. I etterkant av valget sa Christian Linder fra Merkels trolige koalisjonspartner, det liberale partiet FDP, at det ikke komme på tale å akseptere et felles budsjett for eurosonen hvor tyske penger ”ender opp i Frankrike for å finansiere offentlige utgifter eller i Italia for å fikse feilene til Berlusconi.”

Den franske regjeringen har vært veldig forsiktig med å kommentere utfallet av det tyske valget og de potensielt pinlige konsekvensene for Macron. Det sies nå at den franske presidenten setter sin lit til at de tyske sosialdemokratene SDP, som nå går inn i opposisjon, vil holde Macrons momentum og pro-europeiske agenda gående. Man håper at SDP vil stille seg bak reformforslagene til den franske presidenten og således legge press på Merkels nye regjering for å gjennomføre dem.

Les mer:

Liberation. Après les élections en Allemagne, le plan européen de Macron en suspens, 25 september 2017.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]