AFP FOTO: JANEK SKARZYNSKI
annonse
annonse

I forkant av det tyske valget håpet Macron og hans støttespillere på å få en sterk partner i Tyskland for å ta det europeiske prosjektet til neste nivå. De ønsket seg at pro-EU partier i den tyske bundestagen skulle få et sterkt mandat slik at motoren i EU, den fransk-tyske aksen,  kunne forhandle frem en ny ambisiøs agenda for å gjennomføre etterlengtede reformer i styringen av unionen. Slik ble det ikke. Angela Merkels parti CDU underpresterte og må nå gå inn i krevende koalisjonsforhandlinger med partier som har veldig forskjellige oppfatninger om hvordan fremtiden til unionen bør se ut. Macron håper nå på drahjelp fra opposisjonspartiet SDP for å ta sin reformagenda videre.

Frankrikes president har lenge uttrykt at han vil reformere flere aspekter av EU, men øverst på agendaen står ønsket om å forsterke den økonomiske styringen av eurosonen. Spesiell sensitiv er idéen om å opprette et felles budsjett med en felles finansministerpost for eurolandene, men resultatet av det tyske valget kommer til å gjøre dette veldig vanskelig. I etterkant av valget sa Christian Linder fra Merkels trolige koalisjonspartner, det liberale partiet FDP, at det ikke komme på tale å akseptere et felles budsjett for eurosonen hvor tyske penger ”ender opp i Frankrike for å finansiere offentlige utgifter eller i Italia for å fikse feilene til Berlusconi.”

Den franske regjeringen har vært veldig forsiktig med å kommentere utfallet av det tyske valget og de potensielt pinlige konsekvensene for Macron. Det sies nå at den franske presidenten setter sin lit til at de tyske sosialdemokratene SDP, som nå går inn i opposisjon, vil holde Macrons momentum og pro-europeiske agenda gående. Man håper at SDP vil stille seg bak reformforslagene til den franske presidenten og således legge press på Merkels nye regjering for å gjennomføre dem.

annonse

Les mer:

Liberation. Après les élections en Allemagne, le plan européen de Macron en suspens, 25 september 2017.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon