Enkelte skoler i Oslo ser økende tendenser til vold, trusler og annen ekstremisme

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Rektor ved Stovner videregående skole sier han frykter at lærere og elever kan bli utsatt for vold. Det fremkommer av et brev sendt fra rektor Terje Wold til utdanningsadministrasjonen i Oslo som Dagsavisen har fått tilgang til.

– Vi har en situasjon ved skolen vi ikke kan leve med over tid. Jeg kjenner på uro for at elever og lærere kan bli skadet, sier Wold til Dagsavisen.

Onsdag i forrige uke var det nok en slåsskamp mellom to elever som fant sted før politiet kom til stedet med. Fem dager før ble en elev på byggfag truet av en annen elev med øks og brekkjern.

– Slåsskamper og uro har skapt et stadig dårligere arbeids- og læringsmiljø for ansatte og elever, heter det blant annet i brevet til kommunen.

Resett har fått tips om at et islamistmiljø skal være aktive på Hellerud videregående skole. Rektor ved skolen, Arnfinn Stautland, virker genuint forbauset over påstanden.

-Hvis det finnes islamistmiljøer på Hellerud, har vi mislykkes. Vi er i en risikosone, skolene rundt oss har jo åpenbare utfordringer, men jeg kjenner meg ikke igjen i at det skulle være noe utbredt ekstremistmiljø på skolen. Vi har lenge jobbet forebyggende mot den typen ting, sier rektor ved Hellerud videregående på telefon til Resett.

Heller ikke ved Bjerke videregående skole har de sett lignende tilstander som nå rapporteres fra Stovner.

-Miljøet ved skolen er bra, det er veldig rolig. Ikke uvanlig mye mobbing og vi har gode systemer for å fange opp slike ting. Vi har mange elever med minoritetsbakgrunn på studiespesialisering, ikke fullt så mange på idrettslinjen. Jeg kan ikke peke på noen spesifikke former for sosial kontroll eller lignende fenomener, dette sier rektor ved Bjerke videregående skole, Astrid Grytte.

ANNONSE:

Før sommerferien, 5. juni i år kunne Dagsavisen opplyse om en bekymringsmelding fra arbeidsmiljøutvalget på Ulsrud videregående skole sendt til Utdanningsdirektoratet i Oslo. Flere tilfeller av trusler, trakassering og vold er nevnt. Blant annet skal en elev ved skolen skal ha truet en lærer med å brenne ned vedkommendes hus. En lærer skal ha blitt slått da hun forsøkte å løse en konflikt. Flere lærere skal ha blitt truet. En skal ha fått en pult kastet etter seg. Kvinnelige lærere opplever å få nedsettende kommentarer om kropp.

 

 


Publisert: sep 29, 2017 @ 10:07 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.