Pakistani Foreign Minister Khawaja Muhammad Asif briefs the media at the end of a three-day conference in Islamabad on September 7, 2017. Asif asserted that the war against terrorism could neither be fought nor won without Pakistan's help and discussed how to respond to Trump's strategy for Afghanistan. / AFP PHOTO / FAROOQ NAEEM
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

I en tale i Asia Forum 26 september i år anklagde Pakistans utenriksminister Khawaja Muhammad Asif USA for å skape og støtte de to velkjente terrorgruppene Haqqani-nettverket og Lashkar-e-Taiba. Asif sa også at Pakistan ikke har kapasitet til å beseire disse jihadistene, når de faktisk er kjente proxyer til den pakistanske staten som har støttet dem og gitt dem trygg havn i en lang periode.

I en tirade mot USA sa Asif: “Ikke skyld på oss for Haqqani-nettverket og ikke klandre oss for Hafiz Mohammed Saeed [lederen av forbudte terrorgruppen Jamaatud Dawa]. Dette er menneskene som var deres hjertebarn bare 20 til 30 år tilbake. De ble servert mat og vin i det hvite hus og nå sier dere “gå til helvete pakistanere fordi dere støtter disse menneskene.” Asif fortsatte: “Det er veldig lett å si at Pakistan støtter Haqqani-nettverket og Hafiz Saeed og Lashkar-e-Taiba. Men for oss er de en byrde. Jeg aksepterer at de er en byrde, men dere må gi oss tid til å kvitte oss med dem fordi vi ikke har kapasitet til å bekjempe dem, og du gjør dem [våre problemer] verre.”

Asif har rett i en ting: USA støttet diverse jihadistiske grupper under Sovjetunionens okkupasjon av Afghanistan, men avsluttet denne praksisen etter at erkefienden trakk seg ut. Pakistan derimot, har fortsatt å støtte disse gruppene til dags dato. I følge Bill Roggio fra ”the Long War Journal”, er det derfor ”absurd” at Pakistan beskriver disse gruppene som en byrde. Han sier at Pakistan har gjort veldig lite for å begrense deres makt, og at uttalelsen om at den pakistanske staten ikke har kapasitet til å ta hånd om problemet er hårreisende: ”Fakta er at det er Pakistans elite som ikke vil bekjempe jihadister. De er i stedet ansett som strategiske brikker som kan brukes til å hjelpe Pakistans mål om å destabilisere Afghanistan og indisk Kashmir,” sier Roggio.

Les mer:

The Long War Journal. Pakistani foreign minister: ‘We don’t have the assets to match’ Haqqanis and LeT, 27 september 2017.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]