Pakistans utenriksminister sier at landet ikke har kapasitet til å bekjempe terrorgrupper

Pakistans utenriksminister Khawaja Muhammad Asif. AFP PHOTO / FAROOQ NAEEM

I en tale i Asia Forum 26 september i år anklagde Pakistans utenriksminister Khawaja Muhammad Asif USA for å skape og støtte de to velkjente terrorgruppene Haqqani-nettverket og Lashkar-e-Taiba. Asif sa også at Pakistan ikke har kapasitet til å beseire disse jihadistene, når de faktisk er kjente proxyer til den pakistanske staten som har støttet dem og gitt dem trygg havn i en lang periode.

I en tirade mot USA sa Asif: “Ikke skyld på oss for Haqqani-nettverket og ikke klandre oss for Hafiz Mohammed Saeed [lederen av forbudte terrorgruppen Jamaatud Dawa]. Dette er menneskene som var deres hjertebarn bare 20 til 30 år tilbake. De ble servert mat og vin i det hvite hus og nå sier dere “gå til helvete pakistanere fordi dere støtter disse menneskene.” Asif fortsatte: “Det er veldig lett å si at Pakistan støtter Haqqani-nettverket og Hafiz Saeed og Lashkar-e-Taiba. Men for oss er de en byrde. Jeg aksepterer at de er en byrde, men dere må gi oss tid til å kvitte oss med dem fordi vi ikke har kapasitet til å bekjempe dem, og du gjør dem [våre problemer] verre.”

Asif har rett i en ting: USA støttet diverse jihadistiske grupper under Sovjetunionens okkupasjon av Afghanistan, men avsluttet denne praksisen etter at erkefienden trakk seg ut. Pakistan derimot, har fortsatt å støtte disse gruppene til dags dato. I følge Bill Roggio fra ”the Long War Journal”, er det derfor ”absurd” at Pakistan beskriver disse gruppene som en byrde. Han sier at Pakistan har gjort veldig lite for å begrense deres makt, og at uttalelsen om at den pakistanske staten ikke har kapasitet til å ta hånd om problemet er hårreisende: ”Fakta er at det er Pakistans elite som ikke vil bekjempe jihadister. De er i stedet ansett som strategiske brikker som kan brukes til å hjelpe Pakistans mål om å destabilisere Afghanistan og indisk Kashmir,” sier Roggio.

Les mer:

The Long War Journal. Pakistani foreign minister: ‘We don’t have the assets to match’ Haqqanis and LeT, 27 september 2017.


Publisert: sep 28, 2017 @ 8:47 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.