Angela Merkels kristendemokratiske CDU har siden 17. desember 2013 samarbeidet i regjering med sosialdemokratene SPD.
Søndagens valg ga imidlertid CDU flertall i Riksdagen sammen med fridemokratene, FDP og de Grønne. FDP har tidligere sittet i regjering ledet av Merkel og er CDUs foretrukne koalisjonspartner. Den potensielle koalisjonen har blitt døpt Jamaicakoalisjonen, fordi de tre partienes farger er de samme som på det jamaicanske flagget.
Merkel har noen tøffe forhandlinger foran seg, da det er markante uenigheter mellom partiene. FDP er et klassisk liberalt høyreparti, for en svakere stat og markedsliberalisme. De Grønne er, som navnet tilsier, et grønt miljøparti, men i Tyskland har dette partiet lenge sittet i Riksdagen, de har også deltatt i regjering tidligere. Merkels bayeriske søsterparti CSU er tett forbundet med CDU, men ikke uten politiske forskjeller. Det er med andre ord mange forskjellige forventninger til en ny koalisjonsregjering.
Flyktningpolitikken er et av stridstemaene. Angela Merkels beslutning om å åpne dørene for migranter i 2015 har gledet noen og fortvilet andre. Nå vil bayeriske CSU vil ha Merkel til å føre en mer restriktiv linje, og ønsker å fastsette et tak på hvor mange Tyskland kan ta i mot. De Grønne ønsker derimot en mer åpen politikk. Liberale FDP sier nei til et tak på antall flyktninger, men partiets generalsekretær Nicola Geer sier det er viktig å snakke om hvor mange Tyskland kan integrere. FDP ønsker en ny innvandringslov som skiller mellom asyl på grunnlag av individuell politisk forfølgelse og midlertidig beskyttelse for flyktninger, samt en etablering av et kvotesystem etter kanadisk modell.
Før Merkel kan vende seg mot koalisjonspartnerne må hun ordne opp med søsterpartiet i Bayern, som tapte 10 % av sine velgere i Bayern, mange av disse gikk til Alternativ for Tyskland.
Nå har koalisjonspartnerne nok med seg selv og egne interne diskusjoner og avklaringer, før de kan sette seg ned og forhandle. Merkel har god tid. Planen er å ha en ny regjering klar til jul.