Foto: AP Photo/Matthias Schrader
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Angela Merkels kristendemokratiske CDU har siden 17. desember 2013 samarbeidet i regjering med sosialdemokratene SPD.

Søndagens valg ga imidlertid CDU flertall i Riksdagen sammen med fridemokratene, FDP og de Grønne. FDP har tidligere sittet i regjering ledet av Merkel og er CDUs foretrukne koalisjonspartner. Den potensielle koalisjonen har blitt døpt Jamaicakoalisjonen, fordi de tre partienes farger er de samme som på det jamaicanske flagget.

Merkel har noen tøffe forhandlinger foran seg, da det er markante uenigheter mellom partiene. FDP er et klassisk liberalt høyreparti, for en svakere stat og markedsliberalisme. De Grønne er, som navnet tilsier, et grønt miljøparti, men i Tyskland har dette partiet lenge sittet i Riksdagen, de har også deltatt i regjering tidligere. Merkels bayeriske søsterparti CSU er tett forbundet med CDU, men ikke uten politiske forskjeller. Det er med andre ord mange forskjellige forventninger til en ny koalisjonsregjering.

Flyktningpolitikken er et av stridstemaene. Angela Merkels beslutning om å åpne dørene for migranter i 2015 har gledet noen og fortvilet andre. Nå vil bayeriske CSU vil ha Merkel til å føre en mer restriktiv linje, og ønsker å fastsette et tak på hvor mange Tyskland kan ta i mot. De Grønne ønsker derimot en mer åpen politikk. Liberale FDP  sier nei til et tak på antall flyktninger, men partiets generalsekretær Nicola Geer sier det er viktig å snakke om hvor mange Tyskland kan integrere. FDP ønsker en ny innvandringslov som skiller mellom asyl på grunnlag av individuell politisk forfølgelse og midlertidig beskyttelse for flyktninger, samt en etablering av et kvotesystem etter kanadisk modell.

https://www.welt.de/politik/deutschland/live169108302/FDP-schlaegt-Kompromiss-im-Obergrenzen-Streit-vor.html

Før Merkel kan vende seg mot koalisjonspartnerne må hun ordne opp med søsterpartiet i Bayern, som tapte 10 % av sine velgere i Bayern, mange av disse gikk til Alternativ for Tyskland.

Nå har koalisjonspartnerne nok med seg selv og egne interne diskusjoner og avklaringer, før de kan sette seg ned og forhandle. Merkel har god tid. Planen er å ha en ny regjering klar til jul.

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/jamaika-gespraeche-sondiert-wird-schon-mal-ohne-angela-merkel-a-1170192.html

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]