FILE - This file image made from video posted on a militant website July 5, 2014, purports to show the leader of the Islamic State group, Abu Bakr al-Baghdadi, delivering a sermon at a mosque in Iraq during his first public appearance. The Islamic State group released on Thursday, Sept. 28, 2017 a purported audio recording from top leader al-Baghdadi. (Militant video via AP, File)
Del saken
  •  
  •  
  •  

USA forsøker å verifisere lydopptak som angivelig er av ekstremistgruppa IS’ leder Abu Bakr al-Baghdadi. Henvisninger til Korea-krisen kan tyde på at han lever.

En amerikansk etterretningskilde sier til AFP at det ikke er noen grunn til å tro at opptaket er falskt, men at USA inntil videre ikke kan fastslå med 100 prosents sikkerhet at det er ekte.

– Vi kjenner til lydopptaket som angivelig er med IS-leder Baghdadi, og vi holder på med å granske det nærmere. Foreløpig kan vi ikke si noe mer i den ene eller andre retning, sier kilden.

Det 46 minutter lange opptaket er sluppet via nettstedet Al-Furqan, som står IS nær, og som tidligere er brukt som kanal for budskap fra topplederen i islamistgruppa. Hvis det er ekte, er det første gang på nesten ett år at IS-lederen lar høre fra seg på denne måten.

Ett år siden sist

Sist det ble lagt ut et lydspor, var tidlig i november 2016, to uker etter starten på slaget om Mosul. Her oppfordret Baghdadi sine tilhengere om å slåss mot de troløse og la deres blod flyte som elver.

Det er ingenting ved lydsporet fra torsdag som angir noen dato for opptaket, men båndet inneholder henvisninger til Nord-Koreas trusler mot Japan og USA, skriver den israelske avisen Haaretz.

Personen på båndet sier at lederne av den islamske stat (IS) og deres soldater har innsett at seier bare kan oppnås gjennom å være tålmodig og motsette seg de troløse, uansett hva slags allianser de inngår. Budskapet omfatter en tirade mot «troløse nasjoner» som USA, Russland og Iran.

Stemmen ligner

Stemmen i opptaket skal ligne på tidligere lydopptak av Baghdadi. Haaretz skriver at vedkommende bruker mange av de 46 minuttene til å sitere fra religiøse skrifter.

Publiseringen kommer på en tid da det er mye spekulasjon om hvorvidt den tilbaketrukne IS-lederen fortsatt er i live etter de mange tilbakeslagene organisasjonen har opplevd i Irak og Syria de siste månedene.

Russiske tjenestemenn sa i juni at det var «stor sannsynlighet» for at Baghdadi ble drept i et russisk flyangrep mot en forstad til den syriske byen Raqqa, som på den tiden var hovedstad i de IS-kontrollerte områdene.

NTB-AFP-DPA
(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]