AP Photo/Jae C. Hong, File
Del saken
  •  
  •  
  •  

Den 27. september sovnet Hugh Marston Hefner inn i sitt hjem, det mye omtalte Playboy Mansion i Holmby. Huset hadde entreprenøren allerede solgt under avtale om å få leve der frem til sin bortgang. 

annonse

Annonse

Hefner ble 91 år gammel, en kanskje overraskende alder med tanke på hans beryktede livsstil. Etter å ha overlevd et slag i 1985, 59 år gammel, la Hefner om livsstilen i et forsøk på å bli både sunnere og eldre, og i 1988 ga han med det tøylene til Playboy-imperiet til sin datter Christie for selv å kunne nyte livets høst slik bare Hefner kunne.

Mye har blitt skrevet om Hefner, hans livsstil og hans kvinnesyn. Hans liberale holdninger til sex, ytringsfrihet og livsstil feires av mange og kritiseres av andre.

annonse

Annonse

– Før oss var det ingen som hadde sex, vi oppfant sex, skal Hefner ha uttalt.

annonse

Annonse

Mange feminister har aldri tilgitt Hefner for at han i over et halvt århundre plasserte nakne og halvnakne unge kvinner på midtsidene i Playboy. 

– Hefner blir med rette husket for at han gjorde opprør mot høyreorientert moralisme tidligere enn de fleste andre. Men vennligst ikke glem at han behandlet kvinner som søppel, tvitrer forfatteren og bloggeren Jessica Valenti i følge NTB.

På tross av kvinnebevegelsens avsky, er det mange som minnes Hefner ikke kun som mykpornoenes gudfar, men som en mann som arbeidet for sakene han trodde på, både gjennom store donasjoner, og politisk aktivisme. Han kjempet for menneskerettigheter, for homofiles rett til å inngå ekteskap og ikke minst for ytringsfriheten. 

– Hugh Hefner var en sterk støttespiller for borgerrettsbevegelsen. Vi vil aldri glemme ham, skriver den kjente borgerrettsaktivisten Jesse Louis Jackson på Twitter i følge NTB.

annonse

Annonse

At Hefners bidrag har hatt stor betydningen for utviklingen både av borgerrettigheter og ytringsfriheten er det ingen tvil om. Etter grunnlegelsen av playboy ble Hefner i 1953 arrestert for å publisere obskøn litteratur etter en utgave med nakenbilder av Jayne Mansfield. Saken gikk til retten. Dette var fire år før den beryktede rettsaken mot Allen Ginsberg over det seksuelle innholdet i linjen “who let themselves be fucked in the ass by saintly motorcyclists, and screamed with joy” i diktet “Howl”. 

Hefner gjennomlevde en rekke rettsaker og kritikk over obskønitet. I 1955 publiserte han i Playboy en science fiction novelle av Charles Beaumont som utforsket en verden hvor heterofile menn ble forfulgt i en verden hvor homofili var normen, til kritikernes høylydte motstand. Hefner skrev et tilsvar til kritikken hvor han hevdet det dersom det var galt å forfølge heterofile i et homofilt samfunn også var galt med det motsatte. I 1971 innrømmet Hefner selv å ha eksperimentert med bifili.

Dette bildet fra Playboy viser Marilyn Monroe på coveret av deres desember-utgave fra 1953 (Playboy via AP)

50-tallet ble et markant tiår i arbeidet for et mer liberalt Amerika, et seksuelt frigjort Amerika, et Amerika hvor folk fritt kunne snakke om sex og andre temaer, ikke minst på grunn av Hefners publikasjon og arbeide. 

I løpet av 60-årene knyttet Hefner allianser til bevegelsen som arbeidet for afro-amerikanske rettigheter. Ikke minst kom dette frem da han sendte den sorte journalisten Alex Haley, forfatteren av Roots, for å intervjue George Lincoln Rockwell – grunnleggeren av det amerikanske nazi-partiet, av mange omtalt som den amerikanske Hitler. Intervjuet ble avtalt etter at Rockwell hadde fått bekreftet at journalisten ikke var jødisk. Etter at det ble avslørt at journalisten var svart, ble intervjuet gjennomført med en pistol på bordet. Haley intervjuet i løpet av 60-årene også ledende skikkelser som Malcolm X og Dr. Martin Luther King for Playboy Magazine og Hefner.

I 1980 grunnla datteren Christie Hefner “The Hugh M. Hefner First Amendment Award”, en pris i sin fars navn for å hedre andre som også kjempet for ytringsfriheten i Amerika.

Hefner var en vakseekte entreprenør og magasinleder som kjempet for det han trodde på. Det står det stor respekt av. I 1953 sluttet Hefner i jobben sin som copywriter i Esquire etter å ha blitt nektet en lønnsøkning, han tok ut et lån på $600, fikk $8000 dollar fra investorer, inklusive $1000 fra sin mor, ikke fordi hun trodde på prosjektet, men fordi hun trodde på sin sønn, og fra spisebordet lanserte han magasinet Playboy med bilder av Marilyn Monroe fra 1949. Han solgte mer enn 50000 kopier.

Hefner møtte aldri Monroe, men kjøpte i 1992 krypten ved siden av henne på Westwood Village Memorial Park Cemetery. Det forventes nå at han vil begraves i krypten.

Mye vil bli ment og skrevet om Hefner i tiden som kommer. For meg står han som en mann som så potensialer andre ikke så, en mann som trodde på noe og kjempet for det, en mann som levde livet fullt ut. Etter et heidundrende liv, et liv i aktivisme, i kontroverser og i rampelyset har en kjempe omsider gått bort, må han få hvile i fred, og poetisk nok forenes med sin første førstesidepike, i krypten på kirkegården Westwood Village.


Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
annonse

Les også: