Members of the Libyan Special Forces, loyal to the country's east strongman Khalifa Haftar, ride in a pickup truck past a local advertisement billboard by a construction contractor bearing Haftar's image and dedicated to him, as they patrol the streets in the eastern city of Benghazi on September 19, 2017, in a bid to assist local security forces in their mission. / AFP PHOTO / Abdullah DOMA
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Libya er hovedsakelig delt i to mellom de rivaliserende gruppene Libyan National Army (LNA) i øst og Government of National Accord (GNA) i vest. Lederen av LNA, General Khalifa Haftar, har fått ny vind i seilene etter sitt første offisielle besøk til Italia på tirsdag: Hans tro på LNAs militære overlegenhet ovenfor GNA blir større og hans politiske legitimitet i Europa vokser. I etterkant av reisen, sa generalen at makt må forbli en mulighet for å tvinge frem en politisk orden i landet, men la til at han mener en politisk løsning vil være best.

“Det er opplagt at vi foretrekker politiske løsninger, men når disse ikke fungerer må det finnes andre muligheter,” sa Haftar i et intervju til den italianske avisen Corriere della sera. Han la til at: ”Vi bekjemper ikke terrorisme i Libya gjennom diplomatiske kanaler, men med våpen.” Han oppfordret også vestlige land til å oppheve en FN-støttet våpenembargo mot LNA hvis”europeiske land er interesserte i å stoppe migranter.”

Generalen kritiserte også Italia for å angivelig betale penger til væpnede grupper vest i Libya for å stoppe migranter for å ta sjøveien til Europa: ”Det er en stor feil. Den italienske regjeringen burde ikke bli avledet av militsene. I morgen vil de kjempe mellom hverandre for å få en større del av kaken. Det kommer til å bli en uendelig utpressing,” sa Haftar. Det er vært en merkbar nedgang i migranter som ankommer Italia den siste tiden, men landets styresmakter nekter for å ha inngått en slik avtale.

Haftars uttalelser kommer i etterkant av FNs nyeste forsøk på å overbevise de to rivaliserende gruppene om å bli enige om en plan for å unngå væpnet konflikt for å stabilisere Libya og lede landet mot president – og parlamentsvalg.

Les mer:

Al Ahram. Haftar says force remains option in Libya but political solution best, 29 september 2017.

 

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]