Elverum 20121203. Soldater fra Telemark Bataljon på øvelse på Terningmoen i Elverum. Øvelsen gikk ut på å håndtere en fiendtlig folkemengde. I januar reiser 70 norske soldater til Mazar-i-Sharif for å ta fatt på Norges nye oppgave i Afghanistan som er opplæring av lokalt politi. De norske soldatene blir en del av den nordisk styrken PAT (Police Advisor Team). Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Soldater fra Telemark bataljon skjøt mot to biler fulle av eksplosiver i Anbar-provinsen i Irak, da IS-styrker angrep.

De norske soldatene var på et oppdrag sammen med de irakiske sikkerhetsstyrkene i Eufratdalen da de ble angrepet to ganger av IS-styrker. Bilene var fullastet av eksplosiver.

Nordmennene måtte forsvare seg mot to forskjellige angrep.

Den ene bilen ble satt ut av spill av de norske soldatene. Den andre bilen ble uskadeliggjort i samarbeid med de irakiske soldatene. Begge bilene eksploderte.

– Bilene var fulle av eksplosiver og ble beskutt av både norske og irakiske styrker, bekrefter pressetalsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Soldatene ble også beskutt av IS-soldater som skjøt mot kolonnen.

– Ingen nordmenn ble skadd i kamphandlingene. Men det er klart at hendelsen var en sterk opplevelse for de involverte, sier Moen.

Ifølge Moen ga soldatene førstehjelp til flere irakiske soldater som ble hardt skadd.

De irakiske sikkerhetsstyrkene var i ferd med å ta kontroll over byene Anah og Rianah da IS gikk til angrep.

Moen sier nordmennene er forberedt på å forsvare seg under angrep. I området operasjonen foregikk var det stor fare for improviserte eksplosiver langs veiene.

Det er uklart hvor mange IS-sympatisører som mistet livet i kampene.

Oppdraget til nordmennene er å trene og rådgi ledelsen og staben i en irakisk brigade i deres kamp mot IS i Anbar-provinsen. Det er om lag 60 norske soldater i Irak. Brorparten av disse er fra Telemark bataljon på Rena.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]