Om de stadige klimaspådommer i media

Foto: Håkon M. Larsen / SCANPIX

Klipp fra Adressavisa, 8. desember 2008:

Det er lett å spå om fremtida. Men spådommene slår sjelden til. Det gjelder både for journalister og forskere. Det ovenstående er hentet fra en artikkel i Adresseavisen der det i alle fall er én journalist som tror på klimadogmet (at våre CO2-utslipp vil forårsake en katastrofal, global oppvarming). Videre sto det i artikkelen:Nærmere 300 forskere fra 15 land har tatt del i prosjektet Circumpolar Flaw Lead System Study, et prosjekt som har kostet totalt 280 millioner kroner…….. “.

Nå sitter vi med fasit. Var Arktis isfri i 2015, eller? Ikke i 2016 eller 2017 heller. Tenk det, 280 millioner kroner. I rettferdighetens navn må man innrømme at pengene også ble brukt til andre ting enn bare å dikte opp en spådom, men likevel.

Nå har isen passert minimumspunktet for i år. Pr. 16. september så  dette slik ut (dataene er hentet fra National Snow & Ice Data Center i USA):

Når vi vet at sterke østlige vinder i mange måneder har blåst mye av isen vestover, slik at Nordvestpassasjen fremdeles er tettet igjen, er det rimelig å tro at isutbredelsen ville ha vært enda større ved mindre vind. Uansett ser vi av disse dataene at det virker som den spådde, årlige minkingen av isen i nord har tatt slutt. I år er det 37% større isutbredelse enn det var i minimumsåret 2012. Det er også mer enn 11% større utbredelse enn det var for 10 år siden.

Dette er helt i tråd med det som er målt av endring av temperatur i Golfstrømmen som har minket med en hel grad C siden 2006.

ANNONSE:

Temperaturendring i Golfstrømmen siden 2004:

 

Linker:

BBC hadde denne historien i 2007 – http://news.bbc.co.uk/2/hi/7139797.stm

Den norske artikkelen – http://www.adressa.no/vaeret/klima/article1205556.ece


Publisert: okt 20, 2017 @ 8:38 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Steinar Jakobsen

Realist