SVALBARD 200806: LOMVI. En liten lomviflokk sitter på et isberg på Svalbard. Lomvien (Uria aalge) likner ganske mye på pingviner som man finner i Antarktis. I arktis utfyller lomvien de samme oppgavene i næringskjeden som pingvinenen gjør i Antarktis. Foto: Håkon M. Larsen / SCANPIX
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Klipp fra Adressavisa, 8. desember 2008:

Det er lett å spå om fremtida. Men spådommene slår sjelden til. Det gjelder både for journalister og forskere. Det ovenstående er hentet fra en artikkel i Adresseavisen der det i alle fall er én journalist som tror på klimadogmet (at våre CO2-utslipp vil forårsake en katastrofal, global oppvarming). Videre sto det i artikkelen:Nærmere 300 forskere fra 15 land har tatt del i prosjektet Circumpolar Flaw Lead System Study, et prosjekt som har kostet totalt 280 millioner kroner…….. “.

Nå sitter vi med fasit. Var Arktis isfri i 2015, eller? Ikke i 2016 eller 2017 heller. Tenk det, 280 millioner kroner. I rettferdighetens navn må man innrømme at pengene også ble brukt til andre ting enn bare å dikte opp en spådom, men likevel.

Nå har isen passert minimumspunktet for i år. Pr. 16. september så  dette slik ut (dataene er hentet fra National Snow & Ice Data Center i USA):

Når vi vet at sterke østlige vinder i mange måneder har blåst mye av isen vestover, slik at Nordvestpassasjen fremdeles er tettet igjen, er det rimelig å tro at isutbredelsen ville ha vært enda større ved mindre vind. Uansett ser vi av disse dataene at det virker som den spådde, årlige minkingen av isen i nord har tatt slutt. I år er det 37% større isutbredelse enn det var i minimumsåret 2012. Det er også mer enn 11% større utbredelse enn det var for 10 år siden.

Dette er helt i tråd med det som er målt av endring av temperatur i Golfstrømmen som har minket med en hel grad C siden 2006.

Temperaturendring i Golfstrømmen siden 2004:

 

Linker:

BBC hadde denne historien i 2007 – http://news.bbc.co.uk/2/hi/7139797.stm

Den norske artikkelen – http://www.adressa.no/vaeret/klima/article1205556.ece

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]