This is the first Diesel engine, invented by Dr. Rudolf Diesel in 1898, shown in the German Museum in Munich, Germany, 1939. (AP Photo)
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

På denne dag i 1913 forlot tyskeren Rudolf Diesel, oppfinneren av dieselmotoren, middagsbordet på passasjerskipet SS Dresden i Den engelske kanal – og ble borte.

Diesel var svært sentral i utviklingen av motorer og hadde tatt patent på det som i dag er dieselmotoren.

Da han forsvant, var han på vei til et møte for å diskutere salg av dieselmotorer til den britiske marinen. Han hadde bestilt vekking tidlig på morgenen, men det viste seg at sengen var ubrukt. Hatten og frakken hans ble funnet pent sammenbrettet på akterdekket.

Ti dager senere fant et nederlandsk skip et lik i Nordsjøen, nær Norge. Liket var ille tilredt, og etter å ha sikret lommeboken og personlige effekter, senket mannskapet det i havet. Det viste seg at tingene tilhørte Diesel.

Forsvinningen vakte enorm oppmerksomhet, og i pressen ble to teorier lansert, den første at Diesel var drept av tyske agenter som ville hindre salg av motorer til den britiske marinen, den andre at Diesel, som var en tidlig forkjemper for biodrivstoff, ble likvidert av krefter fra oljebransjen.

Men den mest sannsynlige forklaringen er nok selvmord. Diesel var i akutte økonomiske problemer fordi de tidlige versjonene av motorene hans var for lite driftssikre, og han hadde gitt kundene garantier som kostet ham dyrt.

Før han dro hadde han gitt sin kone en veske som hun først skulle åpne etter en uke. Vesken inneholdt et kontantbeløp, men også bankutskrifter som viste at kontoene hans var tomme.

(Teksten er med tillatelse hentet fra Corporate Communications nyhetsbrev fredag 29. september)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]