AP Photo/Frank Augstein
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

På under et år er britisk politikk snudd på hodet: Nå seiler Labour i medvind, mens de konservative preges av maktkamp og en sterkt svekket statsminister. 

Søndag møtes det konservative partiet til landsmøte i Manchester, bare dager etter at Labour avsluttet sitt i Brighton. Da landsmøtesesongen startet i fjor var det nærmest borgerkrig i Labour og de konservative samlet seg bak nyvalgt statsminister Theresa May.

– Britisk politikk er egentlig snudd på hodet på bare fire måneder, etter at de konservative mistet sitt flertall ved parlamentsvalget 8. juni. Theresa May viste seg å være fullstendig uegnet til å føre valgkamp. Hun var en katastrofe, orket ikke å snakke med folk og fungerte overhodet ikke i valgkampen, sier Per Edgar Kokkvold, som har fulgt britisk politikk tett i flere tiår.

– Må holde sammen

Da May skrev ut nyvalg var det fordi hun ville styrke sitt mandat foran brexit-forhandlingene.

– Hun hadde ikke trengt å skrive ut nyvalg, men var så sikker på å vinne, sier Kokkvold.

Allerede dager etter valget skrev britiske aviser om at May kunne stå overfor et opprør i eget parti som i verste fall kan ende med mistillit. Siden har spekulasjonene florert i britisk presse, og maktkampen har fortsatt i partiet. Kokkvold tror likevel ingen kommer til å utfordre May på landsmøtet som starter i helgen.

– En lederstrid nå vil være helt ødeleggende for partiet. Det er ingen naturlige arvtakere, og selv om mange ønsker May dit pepperen gror, er de nødt til å holde sammen. Noe annet vil være selvmord for partiet, sier Kokkvold til NTB.

Heller ikke Jan Erik Mustad, som også følger britisk politikk nøye, tror noen kommer til å utfordre May på landsmøtet.

– Når det gjelder britisk politikk er jeg ikke sikker på noe lenger, men jeg tror ikke det, sier Mustad, som er førstelektor ved Universitetet i Agder.

Tradisjon for uenighet

Utenriksminister Boris Johnson er den av regjeringsmedlemmene som har laget mest bråk for Theresa May de siste ukene.

– Jeg tror at dersom hvis Boris fortsetter den voldsomme linjen han har hatt siden sommeren, er det bare et tidsspørsmål før han blir hevet ut. Det er typisk det konservative partiet at de har ting å stri med internt. Det er alltid spørsmål de er uenige om. Det har vært sånn helt siden 2. verdenskrig, at enkeltpersoner har kjørt sin egen agenda, sier Mustad.

Den tradisjonelt konservative avisen The Times skriver i sin leder torsdag at Theresa May nå er så svak at «hun får Corbyn til å framstå som bra». Avisen peker på at skulle May tape en avstemning i Parlamentet med påfølgende mistillit- noe de mener kan skje – vil Corbyn sannsynligvis bli Storbritannias nye statsminister.

– For ett år siden var det ingen som levnet Corbyn en sjanse. Nå tyder alle meningsmålinger på at et valg i umiddelbar framtid vil bety at han blir statsminister, sier Kokkvold.

Labour har ledet på det konservative partiet på nesten alle meningsmålinger siden valget i juni.

Theresa May skal tale på landsmøtet siste dag, onsdag.

– Da må hun framstå som klar, i hvert fall om brexit. Landet er avhengig av det, skriver The Times.

NTB-Trine Andersen

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]